Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Korczak, omagiat la Festivalul de Teatru din Iași

Spectacolul „Kajtus, vrăjitorul” nu este singurul eveniment legat de personalitatea și opera lui Janusz Korczak din cadrul Festivalului de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași. Luni, 8 octombrie, la ora 18.30, la Teatrul „Luceafărul” va avea loc proiecția filmului „Korczak” de Andrzej Wajda. De asemenea, pe toată perioada festivalului, în foaierul teatrului este prezentată expoziția „Janusz Korczak. Apărătorul cauzei copiilor”.

Korczak, omagiat la Festivalul de Teatru din Iași

Filmul „Korczak” (Germania – Polonia - Franţa, 1990, 115 min.)

Regia: Andrzej Wajda, Scenariul: Agnieszka Holland
Imaginea: Robby Müller, Muzica: Wojciech Kilar

Acţiunea se petrece în 1942, la trei ani după ce germanii au invadat Polonia. Filmul urmăreşte ultimul capitol din existenţa orfelinatului pentru copii evrei, strămutat în ghetoul din Varşovia. Korczak e un om cu principii nobile. Lui nu-i este teamă să strige la ofiţerii germani şi nu se lasă convins să-şi cruţe viaţa. Orfelinatul, plasat într-o şcoală dezafectată din ghetou, poate găzdui 200 de copii fără adăpost. Punând în practică metodele sale educaţionale experimentale, el îi instituie un fel de autoguvernare a copiilor, în flagrant contrast cu ceea ce se întâmplă afară. Chiar în faţa şcolii, zeci de copii mor sau sunt ucişi în fiecare zi, iar trupurile lor goale zac pe caldarâm. Conducătorul ghetoului îl asigură pe Korczak că orfanii nu vor păţi nimic, până într-o zi, când inevitabilul se produce.

Filmul este subtitrat în limba română.

Expoziţia „Apărătorul cauzei copiilor. Povestea lui Janusz Korczak” este destinată copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 106 ani. A fost pregătită pe baza cărţii omonime a lui Tomek Bogacki (n. 1950), pictor şcolit la Academia de Arte Plastice de la Varşovia, autor de cărţi pentru copii, de proiecte de filme de animaţie şi scenografii de teatru. Expoziţia, alcătuită din 16 planşe ilustrate cu măiestrie, prezintă povestea vieţii lui Janusz Korczak, polonez de origine evreiască, excelent pedagog, doctor, literat. Conceptul lui novator despre educaţie a devenit un fundament pentru Convenţia privind Drepturile Copilului, cel mai important document internaţional destinat ocrotirii drepturilor şi libertăţilor copilului. Seimul Poloniei a declarat anul 2012 drept Anul Korczak, pentru a comemora 70 de ani de la moartea acestui pedagog de excepţie, a cărui personalitate dorim să o facem cunoscută prin această expoziţie. Planşele sunt amplasate la înalţimea de 1 metru, pentru a putea fi accesibilă copiilor.