Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Julita Wójcik la București

Artista poloneză Julita Wójcik, autoarea multor intervenții în spațiul public, vine la București! Ea va participa la proiectul „Colorimetrul Cultural”, organizat de studenți ai Universității de Arte din București, iar joi, pe 11 aprilie, la ora 19.00, va susține la sediul Asociației tranzit.ro/bucuresti (str. Gazelei nr. 44) conferința „Activitățile cotidiene în folosul societății.”

Julita Wójcik la București

Artista descrie subiectul conferinței în felul următor: „Multe dintre lucrările mele sunt inspirate tocmai de banalele noastre activități zilnice, care odată incluse într-un alt context, în țesătura orașului sau a spațiului public, duc la alte concluzii, la care la prima vedere nu s-ar putea ajunge.”


Julita Wójcik s-a născut în anul 1971, la Gdańsk, locul în care acum locuiește și lucrează. A absolvit Academia de Arte Frumoase din Gdańsk în anul 1997. În același an a primit premiul „Pașaport” al revistei „Politica”, iar în 2012 - premiul „Sztorm”. A fost bursieră a Ministerului Culturii și a Fundației pentru Cultură din Polonia. A participat la programe de reședință, printre altele, la Art in General (New York, 2006) și la Visegrad Found, în anul 2010. Lucrările ei se găsesc în colecțiile Galeriei Zachęta din Varșovia, ale Muzeului de Artă din Łódź, Muzeului Național de Artă din Varșovia, ale Galeriilor Arsenał din Białystok și Zachęta din Szczecin, ale HorseCross din Perth (Scoția) și ale The Israel Museum din Ierusalim (Israel). 
Julita Wójcik desfășoară proiecte cu mare vizibilitate în spațiul public. Din iunie 2012, în centrul Pieței Zbawiciela (Mântuitorului) din Varșovia se află instalația sa intitulată „Curcubeul”. Lucrarea a fost arsă de mai multe ori și produce în continuare discuții aprinse cu privire la scopul acestei forme de artă în oraș și a influenței acesteia asupra privitorilor. Actul de a croșeta, de a mătura, a amenaja grădini și iazuri în spațiul public, de a construi căsuțe pentru păsări și a te juca cu zmeul nu este considerat propriu-zis artă, ci mai degrabă o experiență care aparține unei vieți cotidiene de odinioară, dintr-o epocă care trece ușor în uitare. Aceste activități simple pot fi aduse la rang de artă abia atunci când sunt înscrise într-un context artistic care pe de o parte înnobilează, iar pe de cealaltă face ca arta să nu mai fie elitistă. Ștergând granițele dintre ceea ce este artistic și ceea ce este cotidian, Wójcik oferă publicului o imagine plină de umor a condiției umane.