Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Istoric polonez la Școala de Vară de la Sighet

Roman Wyborski, istoric, fost consilier al Ambasadei Republicii Polone la București va participa la Școala de Vară organizată de Fundația Academia Civică la Memorialul de la Sighet. Anul acesta, Școala va reuni personalităţile care au conferențiat de-a lungul celor 20 de ani de existență ai Memorialului de la Sighet.

Istoric polonez la Școala de Vară de la Sighet

Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la fondarea, sub egida Consiliului Europei, a primului Memorial al Victimelor Comunismului. În vederea marcării acestui jubileu, Academia Civică organizează de-a lungul întregului an manifestări menite să pună în valoare aniversarea acestei prime instituţii a memoriei represiunii comuniste, privite din interior şi din Est, dar amplasate în contextul memoriei europene: lansări de cărţi, concerte omagiale, colocvii, expoziţii.

Printre acestea, locul central îl va avea reuniunea personalităţilor care de-a lungul celor 20 de ani ai jubileului au conferenţiat la Memorialul de la Sighet în cadrul simpozioanelor sau al Şcolii de Vară, precum şi a foştilor elevi ai Şcolii de Vară. Această reuniune va avea loc în zilele de 12-16 iulie a.c. la Sighet şi Bucureşti, pentru a celebra împreună victoria, reprezentată de Memorialul de la Sighet, asupra indiferenţei şi uitării.

Roman Wyborski a fost unul dintre primii invitați polonezi, conferențiari ai Şcolii de Vară. A studiat la Universitatea Catolică din Louvain (Franța) și la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań. Mulți ani a predat la Universitatea Sileziană din Katowice. Între anii 1991-1995 a fost consilier al Ambasadei Republicii Polone la București. A fost activ în cadrul Centrului „Karta” din Varșovia - organizație nonguvernamentală care se ocupă de documentarea și popularizarea istoriei recente a Europei Centrale și de Est și de propagarea ideilor de democrație și toleranță.