Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Întâlniri cu Małgorzata Rejmer

Luni, 4 noiembrie, la București și marți, 5 noiembrie, la Cluj-Napoca iubitorii de literatură și reportaj o pot întâlni pe prozatoarea și jurnalista poloneză Małgorzata Rejmer, autoarea cărții „București. Praf și sânge” - un best-seller din Polonia în această toamnă. Este cel de-al 2-lea eveniment dintr-o serie de întâlniri cu reporterii polonezi, organizate sub titlul generic: Reportajul polonez. „Cu toții știm puțin despre toate” (Ryszard Kapuściński).

Întâlniri cu Małgorzata Rejmer

Invitatele speciale al întâlnirii la București vor fi Adina Popescu, jurnalistă „Dilema veche”, realizatoare de filme documentare, și  Ioana Hașu, jurnalistă RFI România. Moderatorul întâlnirii va fi Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei „Dilema Veche”.

Małgorzata Rejmer (n. 1985) - absolventă a Studiilor Individuale Interdisciplinare Umaniste și Sociale din cadrul Universitățíi din Varșovia, doctorand al Institutului de Cultură Poloneză al Universității varșoviene. Laureată a premiului Planete Doc Review pentru reportaj scris (2008). În anul 2009 a debutat cu romanul Toksymia („Toxemie"), nominalizat la Premiul Literar Gdynia și la Premiul Asociației Editorilor de Carte din Polonia. Bursieră a Ministerului polonez al Culturii și Patrimoniului National. În septembrie 2013, Editura Czarne i-a publicat seria de reportaje despre România de astăzi  Bukareszt. Kurz i krew („București. Praf și sânge”), carte considerată de critici drept una dintre cele mai importante apariții ale anului 2013 în Polonia.

Seria de întâlniri cu reporterii polonezi este organizată de Institutul Polonez din  București, în colaborare cu revista „Dilema veche” și Librăria Bastilia. Titlul ei generic este inspirat de un citat din cartea Călătorind cu Herodot de Ryszard Kapuściński, primul dintre cei mai importanți autori de reportaj literar (volumul a apărut la Editura Art, 2008, în traducerea lui Mihai Mitu).

„Acest gen, aparținând în egală măsură a jurnalismului și literaturii, este deosebit de îndrăgit în Polonia. S-ar părea că acest fenomen se datorează în parte creației lui Kapuściński însuşi, iar în parte - curiozităţii înnăscute a omului pentru lume, căci fiecare reportaj citit reprezintă o bucăţică de lume într-o pilulă.” - spune Maja Wawrzyk, directoarea Institutului Polonez din București.

În anul 1997, „Gazeta Wyborcza”, cotidianul de cea mai largă audienţă din Polonia a început să publice săptămânal un supliment special, intitulat „Duży Format”/„Format Mare”, cuprinzând reportaje literare. În jurul acestui titlu s-a format elita reporterilor polonezi, dintre care doi se numără printre invitații noştri în România: este vorba despre Lidia Ostałowska şi Wojciech Tochman. Alţi doi reporteri invitaţi, Małgorzata Rejmer şi Filip Springer aparţin celei mai tinere generaţii de adepţi ai acestui gen de scriere, care s-au bucurat de apreciere chiar de la debutul lor.