Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Întâlnire cu Wojciech Tochman

Marți, 19 noiembrie, vă invităm la o întâlnire cu jurnalistul Wojciech Tochman, autorul mai multor cărți de reportaj. Acesta este ultimul eveniment din seria de întâlniri cu reporterii polonezi, organizate sub titlul generic „Reportajul polonez. Cu toții știm puțin despre toate” (Ryszard Kapuściński).

Întâlnire cu Wojciech Tochman

Invitații speciali ai serii vor fi jurnaliștii Ioana Avădani, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent și Marian Chiriac de la Hotnews.ro. Întâlnirea va fi moderată de Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei „Dilema veche”.

În numărul revistei „Dilema Veche” de joi, 14 noiembrie, poate fi citit un fragment din volumul „Ca şi cum ai mânca pietre” (2002).

Wojciech Tochman (n. 1969) – reporter, autor de proză non-fiction. A fost invitat să lucreze la secţiunea de reportaj a cotidianului „Gazeta Wyborcza” (1990). Împreună cu Lidia Ostałowska, Beata Pawlak, Mariusz Szczygieł, Jacek Hugo-Bader şi alţi câţiva autori renumiţi – sub conducerea Małgorzatei Szejnert, care a preluat conducerea secţiunii de reportaj din „Gazeta” de la Hanna Krall  – a format una dintre cele mai reprezentative grupe de reporteri din istoria presei poloneze. În această perioadă, la invitația lui Ryszard Kapuściński, a participat la cursurile internaţionale de scriere ţinute de Maestru, organizate de Open Society Institute (1997-1998). În anii în care a lucrat la „Gazeta Wyborcza”, i-au apărut două cărţi: Schodów się nie pali (Nu se ard scările) (2000) şi Jakbyś kamień jadła (Ca şi cum ai mânca pietre) (2002). După plecarea de la „Gazeta Wyborcza” (2004), a publicat o serie de alte volume: Córeńka (Draga mea fiică) ((2005), Wściekły pies (Câinele turbat) (2007), Bóg zapłać (Să te binecuvânteze Dumnezeu) (2010), Dzisiaj narysujemy śmierć (Astăzi vom desena moartea) (2010) şi Eli, Eli (2013). Textele sale au fost incluse în numeroase antologii publicate în Polonia şi în străinătate.

În afară de Polonia, a lucrat în Lituania, Belarus, Germania, Macedonia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, în Italia, Marea Britanie, SUA, Mexic, Ruanda, Indonezia şi în Filipine. Este tradus în mai multe limbi: engleză, franceză, italiană, germană, olandeză, rusă, suedeză, ucraineană, finlandeză, bosniacă şi cehă.

A fost corealizator al emisiunii canalului de televiziune TVP1 intitulate „Oricine a văzut, oricine ştie” (1996-2002) în care – şi în calitate de gazdă a emisiunii – a căutat oameni dispăruţi. Din iniţiativa lui a fost creată, în 1999, Fundaţia ITAKA (Centru pentru Căutarea Persoanelor Dispărute) unde a lucrat ca voluntar în următorii zece ani. În prezent este membru al Consiliului Fundaţiei. Împreună cu Paweł Goźliński şi Mariusz Szczygieł a fondat Instytut Reportażu/Institutul Reportajului (2009), în cadrul căruia ţine cursuri la Şcoala Poloneză de Reportaj şi este angajat în activitatea Faktyczny Dom Kultury (Casa Autentică de Cultură) şi a club-librăriei „Wrzenie świata”/Fierberea lumii. Publică în „Duży Format”/Format Mare – suplimentul cotidianului „Gazeta Wyborcza”, dedicat exclusiv reportajului.

Wojciech Tochman este directorul Institutului Reportajului.

 

Cărţi publicate:

 • Schodów się nie pali (Nu se ard scările), Znak, 2000 şi 2006) − debut în volum, colecţie de reportaje, pentru care a fost finalist al Premiului Nike 2001;
 • Jakbyś kamień jadła (Ca şi cum ai mânca pietre), Pogranicze, 2002 şi 2005, Editura  Czarne, 2008 − reportaj literar din Bosnia. Tema o constituie prezentul post-iugoslav – moştenirea războiului purtat între 1992-1995; cartea l-a adus în finala Premiului Nike 2003;
 • Córeńka (Draga mea fiică), Znak, 2005 − reportaj literar despre căutarea jurnalistei Beata Pawlak, de la „Gazeta Wyborcza” după atacul terorist de pe insula Bali;
 • Wściekły pies (Câinele turbat),  Znak, 2007 − colecţie de reportaje reflectând modul în care societatea poloneză face faţă unor probleme contemporane la sfârşitul sec. XX şi începutul sec. XXI;
 • Bóg zapłać (Să te binecuvânteze Dumnezeu), Czarne, 2010 − colecţie de reportaje
 • Dzisiaj narysujemy śmierć  (Astăzi vom desena moartea), Czarne, 2010) − o carte despre genocidul din Ruanda;
 • Eli, Eli, Czarne, 2013 − colecţie de reportaje despre o faţă nevăzută a Filipinelor,  viaţa în periferiile Manilei.

Dintre cele mai importante premii şi nominalizări:

 • 1998: titlul de Reporterul Anului (acordat de cititorii cotidianului „Gazeta Wyborcza”)
 • 2001: finalist al Premiului literar Nike pentru cartea Nu se ard scările
 • 2003: finalist al Premiului literar Nike pentru volumul Ca şi cum ai mânca pietre
 • 2004: finalist al premiului Prix RFI "Témoin du Monde", acordat la Paris de Radio France International.