Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Instalația Dizzy Spells la MNAC

Două siluete misterioase, de 6 metri fiecare, care dansează pe sunetele produse de o orgă - așa arată instalația „Dizzy Spells” realizată de artistul polonez Konrad Smoleński, care pe 21 aprilie a însoțit inaugurarea festivalului de muzică electronică Rokolectiv. Instalația poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București până pe 29 mai.

Foto: Konrad Smoleński
Instalația Dizzy Spells la MNAC

Vizitatorii Muzeului Național de Artă Contemporană au putut să vadă pentru prima dată instalația-gigant „Dizzy Spells” pe 20 aprilie, de la ora 19.00, la vernisajul colectiv al expozițiilor temporare de la MNAC. Atunci a fost prezentat și filmul „Energy hunters” realizat de Konrad Smoleński în California, în colaborare cu trupa de noise-rock Foot Village. 

Dizzy Spells este o instalație cinetică, compusă din două siluete gonflabile și o orgă de cameră modificată. Aerul care alimentează siluetele provine din două ventilatoare modificate, așadar siluetele par să se prăbușească, din când în când, datorită extenuării. De regulă amuzante și colorate, trăsăturile lor sumbre nu mai aduc aminte de un parc de distracții sau de o petrecere aniversară pentru copii. Din contră, ceea ce evocă este o cameră sumbră de fetișuri.

Konrad Smoleński este activ de peste un deceniu în zona artelor vizuale, însă interesul său principal este pentru sunet. Lucrările sale îmbină estetica punk-rock cu precizia și eleganța tipice minimalismului. A reprezentat Polonia la Bienala de la Veneția (2013) cu memorabila instalație „Everything Was Forever, Until It Was No More”.

Konrad Smoleński (n. 1977) a absolvit Academia de Arte din Poznań (2002). Și-a prezentat lucrările în numeroase expoziții, printre care la Ludwig Museum (Budapesta), Pinchuk Art Center (Kiev), Muzeul Morsbroich (Leverkusen), Waterside Contemporary (Londra), Offen auf AEG (Nürnberg), Palais de Tokyo (Paris) și la Zachęta - National Gallery of Art (Varșovia). Deținător al bursei Ministerului Culturii Polonez și al Patrimoniului Național (2000). Câștigător al Deutsche Bank Foundation Award - Views 2011. Trăiește și lucrează la Varșovia (Polonia) și Berna (Elveția).

Expoziția este realizată cu sprijinul Galeriei Naționale de Artă Zachęta din Varșovia, din colecția căreia provine aceasta.