Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filmul lui Wajda la Festivalul Filmului European

Ultimul film al renumitului regizor polonez Andrzej Wajda, „Imaginea de apoi”, realizat anul trecut, va fi prezentat în cadrul ediției 21 a Festivalului Filmului European. Vor fi trei proiecții: la București, Iași și Târgu Mureș. Filmul a fost candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta la categoria „Cel mai bun film străin”.

Filmul lui Wajda la Festivalul Filmului European

10 mai, ora 20.30, București - Cinema Elvire Popesco, bd. Dacia nr. 77

13 mai, ora 18.45, Iași - Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, bd. Carol I, Parcul Copou

20 mai, ora 18.45, Târgu Mureș - Cinema Arta, Piața Trandafirilor nr. 35-37

IMAGINEA DE APOI / Powidoki / Afterimage

2016, 98 min., biografie, dramă, istoric

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Andrzej Mularczyk, Andrzej Wajda

Cu: Bogusław Linda, Bronisława Zamachowska, Zofia Wichłacz, Tomasz Włosok ș.a.

Filmul este inspirat din biografia pictorului polonez Władysław Strzemiński (1893-1952), co-fondator și profesor al Școlii Naționale Superioare de Arte Plastice din Łódź. Înfățișează perioada stalinistă în Polonia, când Władysław Strzemiński s-a opus doctrinei realismului socialist.

„Imaginea de apoi” a avut premiera mondială anul trecut, în septembrie, la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, în Canada, unde a fost prezentat la secțiunea „Maeștri”. În aceeași lună, filmul a fost prezentat în cadrul prestigiosului Festival de Filme Poloneze din Gdynia, în Polonia, obținând premiul special al juriului. A fost ultima proiecție în prezența regizorului, care s-a stins din viață în octombrie 2016.

„O completare esențială la tragica istorie culturală a epocii comuniste din Europa de Est și a calamităților provocate de regimul totalitar.” - Rotten Tomatoes

„Prin «Imaginea de apoi», Maestrul Jedi al cinematografiei poloneze, Andrzej Wajda, se reîntoarce la încă un episod amar din istoria brutală a patriei sale.” - Hollywood Reporter

Andrzej Wajda (1926-2016), absolvent al prestigioasei Școli de Film din Łódź, a fost un deschizător de drumuri în cinematografia europeană și unul dintre părinții școlii poloneze de film de după război. Mulți ani considerat vocea generației sale, a câștigat un Palme d’Or în 1981, un premiu BAFTA în 1984 şi patru dintre filmele lui au fost nominalizate la Oscar la categoria „Cel mai bun film străin”. A fost laureat pentru întreaga carieră la Oscar (1999), la Cannes (2011) și de două ori la Berlin (1996 - Ursul de Argint pentru contribuția artistică, 2006 - Ursul de Aur pentru întreaga carieră). „Imaginea de apoi” este ultimul său film. S-a stins din viață în octombrie 2016.

În cadrul Festivalului Filmului European va fi prezentat și filmul „Toate aceste nopți nedormite” în regia lui Michał Marczak. Proiecțiile vor avea loc pe 6 mai, la București (ora 20.30, Centrul Ceh - str. Ion Ghica nr. 11) și pe 21 mai, la Târgu Mureș (ora 17.00 - Cinema Arta, Piața Trandafirilor nr. 33-35).

TOATE ACESTE NOPȚI NEDORMITE / Wszystkie nieprzespane noce

2016, 100 min., documentar, dramă

Regia: Michał Marczak

Scenariul: Michał Marczak, Katarzyna Szczerba

Cu: Krzysztof Bagiński, Michał Huszcza, Eva Lebuef ș.a.

Michał Marczak i-a întâlnit pe Krzysztof și Michał la o petrecere în Varșovia. După trei luni în care au ținut legătura, regizorul a început să îi filmeze și a continuat să o facă timp de un an și jumătate. Practic, a înregistrat viața a doi bărbați în devenire, pentru care noaptea și petrecerea nu se mai termină niciodată. Fumează, se droghează, flirtează cu fete și sunt campioni la pălăvrăgeală.

„Regizorul Michał Marczak testează limitele documentarului în acest film care spune povestea a doi elevi aflați la limita dintre adolescență și maturitate şi în care niciodată nu este foarte clar dacă evenimentele au fost regizate sau chiar au avut loc.” - International Documentary Film Festival, Amsterdam

Programul complet al festivalului: ffe.ro

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)