Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

I (don't) want to be a Polish artist: Irina Ghenu

O expoziţie prin care Irina Ghenu îşi finalizează demersul artistic început în timpul unei rezidenţe în Polonia, prezentând 11 remake-uri realizate după proiecte ale unor artişti contemporani polonezi.

I (don't) want to be a Polish artist: Irina Ghenu

Declanşate de „impulsul polonez”, investigările Irinei Ghenu înregistrează încercarea progresivă de poziţionare teritorială şi de asimilare a contextului artistic polonez printr-o continuă raportare la spaţiul cultural autohton. Remake-urile comisionează subiectele originale într-un rol nou, recontextualizat, de la examinări auto-referenţiale, la reinterpretări locale ale unor probleme sinonime cu cele autentificate de artiştii polonezi. Actul artistic se distanţează astfel de formatul simulat, de copie, şi acumulează observații noi prin procesele de analiză, deconstrucţie, reenactment şi recontextualizare.

„Noul este mereu constituit din vechi, din citate, referiri la tradiție, modificări și reinterpretări. În cultură, în general, nu există nici noutate, nici autor. <În spatele unei fotografii nu se află un obiect real, doar o altă imagine. Consumăm o imagine a unei imagini a unei imagini.> - Don Slater. Dacă totul este un remake, am considerat că reînscenarea lucrărilor unor artiști polonezi, filtrată prin percepția românească, nu constituie o reproducere ci un act de reinterpretare. Există, de asemenea, o explicație biografică a reenactment-ului ca metodă terapeutică. Astfel, 'I (don't) want to be a Polish artist' adresează senzaţia de neapartență la acest spațiu, cât și motivația de înțelegere a contextului artistic polonez, reprezentând un demers de apropriere a unei prime experiențe într-un spaţiu străin prin instrumentele imitaţiei şi emulaţiei.“ - Irina Ghenu