Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Fondurile europene. Un nou spațiu pentru cultură

În cadrul acestei expoziții prezentăm fotografiile ale clădirilor - instituții culturale din Polonia, construite sau renovate în ultimi ani, din fondurile europene. Pregatită de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone, este menită să prezinte posibilitațile pe care le oferă culturii, managementul eficient al fondurilor din Uniunea Europeană.

Foto: Paweł Ulatowski
Fondurile europene. Un nou spațiu pentru cultură

Aderarea Poloniei la Uniunea Europeană a extins posibilitățile de finanțare a investițiilor realizate în sectorul cultural. În ultimii ani Polonia s-a aflat pe primul loc printre țările Uniunii Europene în ceea ce privește alocarea și utilizarea fondurilor dedicate sectorului cultural, iar folosirea fondurilor europene a schimbat în mod semnificativ harta investițiilor în cultură. Mulțumită acestora a fost posibilă realizarea unor investiții în domeniul patrimoniului cultural și, de asemenea, construcția și dezvoltarea de infrastructură culturală nouă, incluzând infrastructura școlilor artistice.

Cele mai mari investiții în sectorul cultural cofinanțate din fonduri ale Uniunii Europene între anii 2007-2013 au fost realizate în cadrul celei de-a XI-a Axei Prioritare, „Cultura și patrimoniul cultural”, a Programului Operațional „Infrastructura și Mediul”. Responsabil pentru realizarea acestei Priorități este Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural al Republicii Polone.

În cadrul acestei Priorități au fost încheiate 79 de contracte de cofinanțare pentru suma totală de 3,87 miliarde de zloți, incluzând cofinanțarea din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, care atinge suma de 2,28 miliarde de zloți. Aceste fonduri au permis realizarea unor proiecte ambițioase, cu o viziune interesantă, care au influențat în mod semnificativ creșterea interesului pentru cultură în rândul cetățenilor și au contribuit la dezvoltarea socio-economică a orașelor și regiunilor în care au fost realizate. Investițiile făcute în domeniul culturii, în Polonia, fac parte din spațiul cultural al Europei și facilitează participarea artiștilor și cetățenilor la dialogul cultural european.

Expoziția pregătită pe această temă reprezintă o ocazie pentru a prezenta câteva astfel de proiecte interesante. Sperăm, de asemenea, că vă va oferi un prilej pentru a vizita locurile prezentate.
Vă invităm să le cunoașteți mai îndeaproape!

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone

Realizarea fotografiilor a fost finanțată de către Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și din bugetul statului în cadrul sprijinului tehnic pentru Programul Infrastructura și Mediul 2007-2013.