Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filmul „Wałęsa” - avanpremiera la București

Cu ocazia vizitei la București a doamnei Danuta Wałęsa, care își va lansa cartea „Visuri și secrete” la Târgul de Carte Bookfest 2014, va invităm la avanpremiera filmului semnat de Andrzej Wajda despre celebrul ei soț, Lech Wałęsa. Doamna Wałęsa va participa la proiecția peliculei.

Filmul „Wałęsa” - avanpremiera la București

„Wałęsa” (titlul original: „Wałęsa. Człowiek z nadziei”), filmul biografic despre Lech Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda, va avea premiera în România vineri, 30 mai. Lungmetrajul reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace şi preşedinte al Poloniei, începând cu postura de electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist, până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, “Solidaritatea” (“Solidarność”).

Cum a fost posibil ca o singură persoană să schimbe lumea atât de dramatic? Este o întrebare care ţine mai degrabă de politic decât de psihologie. Regizorul Andrzej Wajda pătrunde în universul personal, chiar intim, al lui Lech Wałęsa, liderul sindical al “Solidaritatea”, şi încearcă să surprindă acest incredibil fenomen: metamorfoza unui simplu muncitor de pe şantier într-un lider carismatic.

Un om care va schimba modul de gândire a milioane de oameni din Europa şi care, mai târziu, va pune umărul la prăbuşirea Cortinei de Fier.

„Uneori trebuie să te baţi pentru libertate, alteori trebuie doar să o aperi… Însă, oricum ar fi, nu există nici o scuză pentru a sta deoparte şi a contempla.”, spun autorii acestui film. Acum, la 30 de ani de la evenimentele care au schimbat sistemul politic european de după Al Doilea Război Mondial, lumea are de-a face cu un nou val de revoluţii moderne: “Mişcarea Verde” în Iran, similară “Solidarităţii” din Polonia anilor ‘80, care redefineşte tradiţiile şi simbolurile religioase, protestele din Egipt din Piaţa Tahrir, înăbuşite în sânge de autorităţi, alegerile aşa-zis libere din Burma, manifestaţiile contra regimului din Turcia etc. Toate rezonează cu vorbele pe care Lech Wałęsa le-a adresat Parlamentului american la finalul filmului: „Acum sunt alţii care sar gardurile de sârmă şi dărâmă zidurile. Ei o fac pentru că libertatea este un drept fundamental al oricărui om.

Despre filmul său, regizorul Andrzej Wajda spune: „Wałęsa se adresează tuturor, dar în special mi-ar plăcea să ajungă la publicul tânăr. Pentru că Lech este un bun exemplu pentru a-i convinge pe tineri că ei trebuie să participe neapărat la viaţa noastră politică.

Avanpremiera lungmetrajului va avea loc joi, 29 mai, la Cinema Studio din București. De asemenea, o proiecţie specială a peliculei lui Andrzej Wajda a fost programată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2014), în Piața Unirii din centrul orașului Cluj-Napoca, în aer liber.

„Wałęsa” („Wałęsa: Man of Hope”) a fost propunerea Poloniei la Oscar-ul 2014 pentru Cel mai bun film străin.

Walesa