Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filmul „Miłość" la Bucharest Jazz Festival

Unul dintre evenimentele conexe ale Bucharest Jazz Festival este proiecția filmului „Miłość”, un documentar despre legendarul grup muzical „Miłość”, compus din Leszek Możdżer, Tymon Tymański, Mikołaj Trzaska și Maciej Sikała, cu mișcarea ideologico-artistică Yass, din anii ’90, pe fundal.

Filmul „Miłość" la Bucharest Jazz Festival

Termenul yass definește o mișcare ideologică artistică apărută la începutul anilor ’90 în orașele Gdańsk și Bydgoszcz din Polonia. El caracterizează un curent nou în muzica poloneză a acelei perioade, care îmbină elemente de muzică contemporană improvizată, jazz, punk rock și folk. S-a remarcat prin numărul foarte mare de trupe înființate ad-hoc, care au susținut doar câteva concerte, înainte să dispară de pe scena muzicală, până la finele lui 2001.

Regizat de Filip Dzierżawski, acest documentar este dedicat grupului Miłość, una dintre cele mai importante formații poloneze de yass a anilor ’90. La 10 ani de la dezbinare, membrii săi – muzicienii Tymon Tymański, Mikołaj Trzaska, Leszek Możdżer și Maciej Sikała (astăzi mari nume ale jazzului polonez) se reîntâlnesc în 2009 pentru a participa la Festivalul OFF din Katowice și pentru a începe o nouă etapă în istoria grupului. Timpul, însă, are să-și spună cuvântul – vechii prietenii nu mai reușesc să se înțeleagă, o parte dintre ei fiind convinși de inutilitatea acestei încercări. 

Filmul este considerat a fi cea mai bună producție documentară poloneză a anului 2012, premiera sa în cadrul celei de 53-a ediții a Festivalului de Film de la Cracovia aducându-i trei premii importante: Premiul la categoria Cel mai bun producător, Premiul Publicului și Grand Prix „Złoty Lajkonik”. 

Iubire / Miłość

Polonia, 2012, 91 min.

subtitrare în limba engleză