Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filmul „Jucării” la Timișoara

Pelicula Culturală și Institutul Polonez vă invită la proiecția filmului „Jucării” joi, 13 decembrie, de la ora 19.00, la Casa Artelor din Timișoara. Filmul face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.

Filmul „Jucării” la Timișoara

13 decembrie, ora 19.00 - Casa Artelor-Studio, str. Episcop Augustin Pacha nr. 8, Timișoara

Jucării / Zabawki
Polonia, 2011, 52 min.
Regia şi scenariul: Andrzej Wolski

Documentarul pe care îl propunem publicului amator de filme europene de calitate, surprinde imaginile copilăriei secolului trecut, despre care am auzit povestindu-se odinioară de bunici şi părinţi. Vom retrăi povestea jucăriilor prin amintirile copiilor de acum 30-40 de ani până în anii 80. Pe atunci creativitatea era bunul cel mai de preţ în orice joacă, copiii imitând în distracţia lor experienţele trăite pe parcursul regimului, spre disperarea şi teama părinţilor. Sunt experienţe trăite în Polonia, însă documentarul oglindeşte cu fidelitate şi realitatea românească a acelor vremuri.

Nu la întâmplare am ales Casa Artelor ca şi loc de desfăşurare a primei proiecţii de film a „Pelicula Culturală”. Casa Artelor este un spaţiu cultural ce transcende vremurile, datând încă din secolul al XVIII-lea, având renumele de a fi sediul primei biblioteci publice de împrumut cu sală de lectură din imperiul Habsburgic. Este una din cele mai valoroase clădiri a spaţiului istoric şi arhitectural din peisajul cultural timişorean, fără a fi însă cunoscută la adevărata ei valoare.

Va vorbi despre valoarea culturală, arhitecturală şi istorică a Casei Artelor invitatul nostru special, istoricul Ioan Haţegan, co-autor al manualului „Istoria Timişoarei” și reputat cercetător al istoriei Banatului. După documentar îi invităm pe cei prezenţi la o discuţie pe marginea jucăriilor de ieri şi de azi.

„Pelicula Culturală” este o mişcare a unor iubitori de filme bune şi de Timişoara, care îşi propune organizarea unei serii de proiecţii cinematografice, în vederea promovării filmului european şi a spaţiului multicultural timişorean, cu trecutul şi poveştile lui savuroase. Aceasta este prima proiecţie pilot şi sperăm să creăm în jurul acestei idei o comunitate a celor care doresc să descopere filme europene şi clădiri deosebite ale Timişoarei.

Sala dispune de 70 de locuri, iar accesul se face pe bază de jucării. Acestea vor fi oferite cadou de Crăciun copiilor care nu cunosc bucuria unei copilării îmbelşugate.