Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filme poloneze la Râşnov

Peste 40 de filme documentare şi de ficţiune într-un maraton cinematografic de peste 70 de ore. - aşa arată programul ediţiei 2012 a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov. În cadrul festivalului, Institutul Polonez prezintă cinci filme care tratează diferite ipostaze din istoria Poloniei și nu numai.

Filme poloneze la Râşnov

Moara de vânt şi crucea / Młyn i krzyż

Polonia / Suedia, 2011, 95 min.

Regia: Lech Majewski

Scenariul: Michael Gibson, Lech Majewski

Muzica: Lech Majewski, Józef Skrzek

Distribuţia: Rutger Hauer, Michael York, Charlotte Rampling, Joanna Litwin, Dorota Lis, Bartosz Capowicz, Mateusz Machnik, Marian Makula, Sylwia Szczerba

Lech Majewski, unul dintre cei mai aventuroşi şi inspiraţi realizatori de filme din Europa, transpune în film capodopera flamandă a lui Pieter Bruegel cel Tânăr - Procesiunea calvarului (1564). Inspirat din cartea omonimă a reputatului istoric de artă Michael Francis Gibson, filmul plasează povestea Patimilor lui Hristos în Flandra anului 1564, chiar anul în care Bruegel şi-a realizat capodopera. Din cele peste 500 de figuri din tablou, Gibson şi Majewski au creat 10 personaje ale căror destine se împletesc. Mai mulţi specialişti în grafică pe computer au contribuit realizând peisaje din pânzele lui Bruegel, cu efecte remarcabile. Majewski invită privitorul / spectatorul să trăiască în universul estetic al tabloului, pe măsură ce acesta este pictat.

Proiecţie: 18 august, ora 14.00

 

Beats of freedom / Zew wolności

Polonia, 2010, 72 min.

Regia şi scenariul: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota

Un film captivant despre începuturile muzicii rock în Polonia, prezentat din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

Proiecţie: 19 august, ora 18.00

 

Art of freedom / Sztuka wolności

Polonia, 2011, 70 min.

Regia şi scenariul: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz

Filmul prezintă fenomenul alpinismului polonez în anii ’70 şi ’80, când socialismul realist atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume.

Proiecţie: 12 august, ora 12.00

 

Toys / Zabawki

Polonia, 2011, 52 min.

Regia şi scenariul: Andrzej Wolski

Cum şi cu ce se jucau copiii în Polonia, în perioada comunistă? Se bucurau oare aceştia de aceleaşi jucării ca cei din Vest? Cum se poate ca, într-o tară socialistă, să înveți despre economia de piață prin intermediul capacelor sticlelor de bere? Ce conteaza mai mult in educatia unui copil: o camera plina de jucarii sau una cu un simplu aparat de radio, eventual construit de el insusi?

Proiecţie: 18 august, ora 13.00

 

Political dress

Polonia, 2011, 63 min.

Regia: Judyta Fibiger

Scenariul: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska

În perioada realismului socialist, în Polonia moda era adesea expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar. Pentru a face rost de haine trebuia depus un efort supraomenesc, indiferent că vroiai să fii elegant sau doar să te diferenţiezi de „cenuşiul” vremii respective.

Proiecţie: 18 august, ora 16.00

Ultimele patru filme fac parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.