Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filme poloneze la Astra Film Festival

Cinematografia poloneză va fi prezentă și anul acesta la festivalul de film Astra de la Sibiu (6-12 octombrie): vor fi patru filme, dintre care unul intră în concursul pentru marele premiu. De asemenea, la festival va fi prezent regizorul Grzegorz Brzozowski.

Filme poloneze la Astra Film Festival

Efectul domino / Domino effect

Germania, Polonia, 2014, 76 min.
Regia: Piotr Rosołowski, Elwira Niewiera

Competiție: Central and Eastern Europe

În Abhazia, republică autonomă din nord-vestul Georgiei, Rafael – ministrul sportului depune toate eforturile pentru a organiza un campionat internațional de domino. Perspectiva campionatului stimulează din plin mândria și spiritul patriotic al conaționalilor săi, iar el speră ca în urma acestui eveniment țara lui să devină mai cunoscută în lume. Filmul este, în același timp, o satiră și un comentariu socio-politic, reușind să surprindă și relația lui Rafeal cu soția sa, o rusoaică care a renunțat la țara natală și la trecutul ei pentru a începe o nouă viață într-un loc uitat de pe malul Mării Negre.

Proiecții:
9 octombrie, ora 16.00 - Sala Thalia, Filarmonica de Stat Sibiu, str. Cetății nr. 3-5
11 octombrie, ora 14.00 - AstraFilm Cinema Studio, Piața Mică nr. 11


Călătorii fluide / Liquid Journeys

Anglia, 2013, 19 min.
Regia: Liliana Grzybowska      

Competiție: Student

Pentru imigranții polonezi tineri din Londra, identitatea este un proces în continuă schimbare. Polonezii, atât tineri, cât și bătrâni discută despre identitatea națională, comunitățile din Marea Britanie și locurile de care aparțin. Filmul este un documentar expozițional bazat pe mărturii și prezintă o explorare a oamenilor care încearcă să se descopere și să se reinventeze într-o realitate plină de nesiguranță și însetată de globalizare.

Proiecții:
9 octombrie, ora 15.00 - Teatrul Gong, str. Alexandru Odobescu  nr. 4
10 octombrie, ora 17.00 - Librăria Habitus, Piața Mică nr. 4


Cărămida din perete / Brick in the wall

România, 2013, 23 min.
Regia: Grzegorz Brzozowski      

Secțiuni speciale: Made in Romania

Filmul redă fragmente din viața unui cuplu de oameni în vârstă și a fiului lor dintr-un sat din Bucovina, precum și povestea unei case a cărei construcții a început în urmă cu 35 de ani și nu se știe dacă va fi terminată vreodată. Casa este prea mare pentru nevoile și posibilitățile lor financiare, iar familia trăiește în umbra acestui vis care pare de neîmplinit. Zădărnicia muncii lor pornește și de la o superstiție, de la teama că viața s-ar stinge odată cu încheierea acestei lucrări.

Proiecții:
8 octombrie, ora 16.30 - AstraFilm Cinema, Piața Mică nr. 11
10 octombrie, ora 16.00 - Sala Thalia, Filarmonica de Stat Sibiu, str. Cetății nr. 3-5

Blestem / Nasza klątwa

Polonia, 2013, 28 min.
Regia: Tomasz Śliwiński      

Secțiuni speciale: Miscellanea

Regizorul și soția lui încearcă să se acomodeze cu o situație dramatică. Bebelușul lor suferă de o boală incurabilă a sistemului respirator, sindromul Ondine. Cei afectați de boală pot înceta să respire în timpul somnului și au nevoie de aparatură specială pentru a trăi. Părinții trec prin momente de teamă și acceptare, învață cum să se descurce și să se adapteze la boala bebelușului în primele luni de la diagnostic.

Proiecție:
11 octombrie, ora 16.00 - Librăria Habitus, Piața Mică nr. 4