Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filme poloneze în cadrul FFE 2012

Festivalul Filmului European (3-27 mai) prezintă publicului românesc cele mai bune producţii europene din ultimii doi ani. În cadrul festivalului, Institutul Polonez aduce filmele „Camera sinucigaşilor” şi „Moara de vânt şi crucea”, pe care le recomandă cu căldură.

Filme poloneze în cadrul FFE 2012

Camera sinucigaşilor / Sala samobójców

Polonia, 2011, 110 min.

Regia şi scenariul: Jan Komasa

Imaginea: Radosław Ladczuk

Montajul: Bartek Pietras

Muzica: Michał Jacaszek

Cu: Jakub Gierszał, Roma Gasiorowska, Agata Kulesza

 

Am observat că fenomenul de izolare socială, hikikomori, a început să intre, în diferite forme, în cultura poloneză. Cultura virtuală (dependenţa de Internet) se răspândeşte cu repeziciune, împreună cu o altă cultură care te încurajează să ţii totul în tine, apoi ajungi să te percepi pe tine însuţi ca pe o problemă şi atunci începe să crească rata sinuciderilor. Jan Komasa

Dominik este un băiat de liceu ca oricare altul. Are prieteni, vine dintr-o familie înstărită, însă, la un moment dat, totul se schimbă şi colegii încep să-l umilească. Din cauza aceasta, nu mai merge la şcoală şi ajunge să se izoleze în lumea virtuală, unde întâlneşte o fată care îl duce în „camera sinucigaşilor, locul de unde nimeni nu pare să scape.

Proiecţii:

10 mai , ora 20.00 - Cinema Studio, bd. Magheru nr. 29, Bucureşti

10 mai, ora 21.00 - Centrul Cultural Reduta, str. Apollonia Hirscher nr. 8, Braşov

 

Moara de vânt şi crucea / Młyn i krzyż

Polonia / Suedia, 2011, 95 min.

Regia: Lech Majewski

Scenariul: Michael Gibson, Lech Majewski

Imaginea: Adam Sikora

Montajul: Eliot Ems, Norbert Rudzick

Muzica: Lech Majewski, Józef Skrzek

Cu: Rutger Hauer, Charlotte Rampling şi Michael York

 

Lech Majewski, unul dintre cei mai aventuroşi şi inspiraţi realizatori de filme din Europa, transpune în film capodopera flamandă a lui Pieter Bruegel cel Tânăr – Procesiunea calvarului (1564). Inspirat din cartea omonimă a reputatului istoric de artă Michael Francis Gibson, filmul plasează povestea Patimilor lui Hristos în Flandra anului 1564, chiar anul în care Bruegel şi-a realizat capodopera. Din cele peste 500 de figuri din tablou, Gibson şi Majewski au creat 10 personaje ale căror destine se împletesc. Mai mulţi specialişti în grafică pe computer au contribuit realizând peisaje din pânzele lui Bruegel, cu efecte remarcabile. Majewski invită privitorul / spectatorul să trăiască în universul estetic al tabloului, pe măsură ce acesta este pictat.

Proiecţii:

8 mai, ora 21.00 - Cinemateca Eforie, str. Eforie nr. 2, Bucureşti

17 mai, ora 21.00 - Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran”, bd. Vasile Pârvan nr. 4A, Timişoara

 

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)