Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Film mut cu muzică live, la Chișinău

Duminică, 20 octombrie, de la ora 18.00, locuitorii Chișinăului sunt invitaţi să participe la un eveniment cinematografic și muzical deosebit – proiecția unui film de arhivă, „Calea Rușinii”, pe fundalul sonor al muzicii interpretate de artiști contemporani polonezi.

Film mut cu muzică live, la Chișinău

Evenimentul este organizat de Institutul Polonez din București și Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” Moldova şi se înscrie în contextul Campaniei naționale „Săptămâna Anti-trafic” – o serie de manifestări desfășurate în preajma Zilei Internaționale Împotriva Traficului de Persoane (18 octombrie, în fiecare an), fiind desfăşurat sub patronajul Ministerului Educației al Republicii Moldova și Secretariatului Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane. Organizatorii, împreună cu partenerii, doresc, prin acest eveniment, să atragă atenția publicului larg asupra problemei traficului de ființe umane.

Filmul „Calea Rușinii” (97 min., regia Mieczysław Krawicz, Alfred Niemirski) abordează tocmai subiectul traficului de fiinţe umane. A fost produs în Polonia în anul 1928 și finanțat de Ministerul de Interne. Dat dispărut în timpul războiului, a fost redescoperit recent în Danemarca. Este povestea a două surori care trec prin dramele traficului de ființe umane, căutând un trai mai bun. Deși au trecut aproape nouăzeci de ani, filmul este actual, atât prin viziunea asupra situațiilor prin care trec protagonistele, cât și prin intensitatea emoțiilor. În plus, filmul oferă imagini inedite din Varșovia, Berlin și Rio de Janeiro din perioada antebelică, spectatorul poate urmări și scene din viața de zi cu zi, precum o nuntă evreiască filmată într-o manieră aproape documentaristă.

Coloana sonoră este susţinută de muzicieni  din Cracovia: Adrian Konarski (clape, unul dintre cei mai originali compozitori de muzică de film din Polonia și laureat al multor premii); Michał Chytrzyński (vioară, compune și interpretează muzică pentru teatrele din Cracovia); Sławek Berny (percuție, colaborează printre altele cu celebrul violonist Nigel Kennedy).