Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Festivalul Internațional CHOPIN ȘI EUROPA SA

17 zile de festival, peste 30 de concerte, 16 lucrări ale lui Andrzej Panufnik interpretate cu ocazia celebrării a 100 de ani de la nașterea compozitorului, Concertul în la minor de Edvard Grieg, interpretat la instrumente originale de epocă pentru prima dată în Polonia, formații de calitate, recitaluri, concerte de cameră, simfonice și de jazz. Interpreți consacrați și debutanți. Capodoperele romantismului prezentate într-o manieră originală și în interpretări legendare.

Festivalul Internațional CHOPIN ȘI EUROPA SA

Ideea Festivalului este aceea de a prezenta operele lui Chopin pe fundalul muzicii altor compozitori din epoca sa, de a descoperi sursele de inspirație ale stilului lui Chopin și de a arăta cum a influențat creația sa următoarele generații de compozitori, începând cu romanticii și încheind cu artiștii contemporani. O initiativă importantă este aceea de a prezenta muzică în interpretare istorică, așa cum suna ea în perioada în care a fost compusă. De cele mai multe ori, pe scenele internaționale sunt interpretate în manieră istorică lucrări din perioada barocă și din secolul al XVIII-lea, însă Festivalul se va distinge pe harta muzicală a Europei prin faptul că în cadrul acestuia vor fi prezentate, în această manieră originală, creații compuse în secolul al XX-lea. Evenimentul, organizat de Institutul Național Frederic Chopin începând cu anul 2005, a luat ființă la inițiativa lui Stanisław Leszczyński, care conduce, încă de la început, acest Festival în calitate de director artistic.

Ediția jubiliară a Festivalului se va desfășura sub sloganul De la Chopin și Grieg la Panufnik. În cadrul concertelor care se vor desfășura în luna august vor fi prezentate șaisprezece lucrări ale lui Andrzej Panufnik, de la nașterea căruia se împlinesc anul acesta 100 de ani. Vor fi interpretate, printre altele, Cvartetul de Coarde nr. I, II și III, de către Apollon Musagète Quartet (28.08), precum și Concertul pentru vioară și Simfonia a X-a (27.08) de către Aleksandra Kuls și orchestra Sinfonia Varsovia, sub bagheta dirijorului Jerzy Maksymiuk. Un alt motiv care se va regăsi în programul Festivalului este cel al muzicii norvegiene. Alături de lucrările lui Edward Grieg - supranumit un „Chopin al Nordului” –  vor fi prezentate compoziții ale lui Thomas Tellefsen și Arne Nordheim. Vom asculta pentru prima dată în Polonia interpretarea, la instrumente istorice, a Concertului de Pian în la minor de Edvard Grieg (29 august). La pianul de epocă va lua loc Alexey Zuev, muzicianul va fi acompaniat de Orchestra Secolul al XVIII-lea sub bagheta lui Frans  Brüggen. De asemenea, Jan Lisiecki, împreună cu Trondheim Symfoniorkester, sub bagheta lui Krzysztof Urbański va interpreta aceeași lucrare la instrumente contemporane (17.08). Tot de două ori va fi prezentat și Concertul de pian în fa minor op. 15 compus de Thomas Tellefsen, în interpretarea Alexandrei Melnikova – în deschiderea Festivalului (15.08) la instrumente contemporane, iar pe 22 august - la pian istoric.

Organizatorii Festivalului au pregătit câteva evenimente excepționale și pentru iubitorii muzicii vocale. În ziua de 20 august la ora 17 o vom putea asculta pe Hana Blažikovą (cunoscută publicului Festivalului din ediția anterioară), al cărei disc cu înregistrarea concertului de anul trecut va apărea în scurt timp. În interpretarea sa vor putea fi audiate, de asemenea, Cântecele lui Frederic Chopin și Liederkreis op. 39 de Robert Schumann. Soprana va fi acompaniată la pian de epocă de către Andreas Staier. De asemenea, în cadrul concertului de la ora 20, dedicat bel canto-ului Italian, Raffaella Milanesi (soprană) va interpreta arii din operele lui Rossini, Donizetti și Bellini. În penultima seară a Festivalului va fi interpretată, pentru prima dată în Polonia la instrumente de epocă, opera Cosi fan tutte de Wolfgang Amadeus Mozart în versiune semiscenică.

În ultima zi a Festivalului, la cinematograful Kultura va avea loc proiecția filmului Secretul orchestrei  – un documentar despre Orchestra Secolul al XVIII-lea și Frans Brüggen, realizat de către Institutul Național Frederic Chopin (regia Katarzyna Kasica).

Ediția de anul acesta a Festivalului se va desfășura pe durata a 17 zile, timp în care vor avea loc 30 de concerte, incluzând atât recitaluri cât și concerte camerale și simfonice. Vor interpreta lucrări muzicieni apreciați de către publicul festivalului precum: : Maria João Pires, Martha Argerich, Dang Thai Son, Jan Lisiecki, de asemenea Andreas Staier, Peter Jablonski, Alexey Zuev, Tobias Koch, Janusz Olejniczak, Tomasz Stańko, Soyoung Yoon, Nelson Goerner, Yulianna Avdeeva, Marcin Zdunik, Andrzej Bauer și alții. Vom asculta orchestra Sinfonia Varsovia, orchestra de cameră Aukso, dar și formații specializate în interpretarea lucrărilor în manieră istorică: Concerto Köln, Collegium 1704, și de acum binecunoscuta Orchestra Secolul XVIII condusă de Frans Brüggen.

Chopin și Europa Sa este un eveniment excepțional, nu numai la scară națională, mărturie acestui lucru stând prezența la Varșovia, în perioada Festivalului, a numeroși melomani veniți din toate colțurile lumii. Vă invităm în august la Varșovia!

Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Muzeului Frederic Chopin din Varșovia, online (www.bilety.nifc.pl), iar de la data de 28 iulie vor fi disponibile la Filarmonica Națională.

Informații detaliate cu privire la Festival sunt disponibile pe pagina de internet:

www.chopin.nifc.pl/festival

 

Biroul de Presă al Festivalului:

Ewa Chamczyk, tel. +48 (22) 441 61 91, e-mail: echamczyk@nifc.pl

Anna Kierkosz, mobil + 48 664 413 511, e-mail: akierkosz@nifc.pl

Bartosz Dworzyński,mobil +48 508 193 157, e-mail: bdworzynski@nifc.pl
Jakub Lis, mobil +48 608 364 164 sau + 48 (22) 441 61 90, e-mail: jlis@nifc.pl