Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Expoziţie de bandă desenată la Iaşi

Expoziţia de bandă desenată prezentată la Galeria de Artă „Labirint” din Iaşi în perioada 6-31 iulie este o invitaţie la călătorie prin culturile ţărilor membre ale Uniunii Europene.

Expoziţie de bandă desenată la Iaşi

Organizatori: Institutul Polonez din Bucureşti şi Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi

Expoziţia de bandă desenată prezentată la Iaşi este versiunea tipărită a cărţii de bandă desenată intitulată „Între timp” („Tymczasem”), pregătită de editura Kultura Gniewu din Varşovia. La realizarea albumului au fost invitaţi cei mai buni desenatori de bandă desenată polonezi: Grzegorz Janusz (scenariu), Przemysław Truściński (desene) şi Krzysztof Ostrowski (culori).

Dispar manuscrise din bibliotecile europene. Odată cu ele dispar şi informaţiile despre autori şi creaţia lor. Tezaurul culturii europene este ameninţat. Anul trecut s-a reunit la Wrocław Congresul European al Culturii pentru a rezolva problema furtului. Din acelaşi motiv a fost convocat şi un Consiliu al Miniştrilor pe probleme legate de cultura ţărilor membre UE.

Cele două evenimente s-au petrecut în timpul preşedinţiei poloneze la Consiliul Uniunii Europene. La invitaţia prof. Zygmunt Bauman, cei mai de seamă reprezentanţi ai culturii mondiale au venit în Polonia pentru a discuta printre altele despre legăturile culturii de masă şi elitare.

Scenografia este reprezentată de obiecte importante pentru patrimoniul european.

Intenţia noastră a fost aceea de a arăta unitatea provocărilor la care este supusă Europa sub deviza „Uniţi în diversitate”, un slogan devenit motto-ul Uniunii Europene în Preambulul Tratatului de la Lisabona.

În trecut şcoala poloneză a afişului şi de film, astăzi şcoala poloneză de desen şi animaţie promovează Polonia în Europa unită. - spun autorii benzii desenate

PRZEMYSŁAW TRUŚCIŃSKI (n. 1970) - unul dintre cei mai renumiţi creatori polonezi de bandă desenată, un promotor neobosit al acestei forme a artei. Supervizor artistic printre altele în cadrul concursului de benzi desenate organizat de Muzeul Insurecţiei din Varşovia.

GRZEGORZ JANUSZ (n. 1970) - a debutat în anul 1991, autorul multor povestiri şi scenarii (îndeosebi de bandă desenată), mare iubitor de cărţi.

KRZYSZTOF OSTROWSKI (n. 1976) - vocalist, designer vestimentar, desenator de benzi desenate, storyboarder.