Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Expoziția „Filme românești în afișul polonez”

În perioada 21 martie-17 aprilie, Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză din cadrul Universității din Craiova prezintă în holul Universității o colecție unică de afișe poloneze dedicate filmelor românești.

Expoziția „Filme românești în afișul polonez”

Seria de afişe intitulată  „Filme româneşti în afişul polonez” se doreşte a fi o ilustrare a prezenţei culturale româneşti, în dimensiunea ei cinematografică, în societatea poloneză. Afişele selectate prezintă filme româneşti care au rulat în Polonia între anii 1956-2010, filme cum ar fi: „Valurile Dunării”, „Tănase Scatiu”, „Pas în doi”, „Ciuleandra”, „Tudor” şi „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”. Wiktor Sadowski, Mieczysław Wasilewski, Marian Nowiński, Andrzej Pągowski, Wiesław Wałkuski, Jan Zieliński sunt doar câteva dintre numele importante ale Şcolii poloneze de afiş, ale căror lucrări sunt reunite în expoziţia din incinta muzeului. Vizitatorii vor putea admira o serie de creaţii dedicate filmelor româneşti care au rulat pe marile ecrane din Polonia, pelicule celebre regizate de Liviu Ciulei, Dan Piţa, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu ş.a.

Arta afişului a fost consacrată ca o artă autentic şi specific poloneză. Pictorii şi graficienii polonezi au ridicat această artă până la culmile care au făcut să se vorbească despre o şcoală poloneză de afiş. Nu întâmplător, în 1966, la Varşovia a fost inaugurat primul Muzeu al Afişului din lume, iar în 1968, la Galeria Zachęta, s-a desfăşurat prima Bienală Internaţională a Afişului. Poezia, pasiunea, avântul, diversitatea tematică, bogăţia de culoare din afişele poloneze au condus la o adevărată revelaţie pe plan mondial, transformându-le în adevărate modele pentru creatorii de gen din întreaga lume.

Colecţia de afişe este unică şi a fost strânsă prin grija Muzeului de Afiş din Wilanów.