Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

În România, despre polonezii care au salvat evrei

Peste 100 elevi de liceu, studenți și invitați au luat parte la întâlnirea dedicată polonezilor și românilor care au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii”, organizată pe 24 mai în România de către Institutul Polonez din București.

Foto: Sławomir Kasper/IPN
În România, despre polonezii care au salvat evrei

Evenimentul s-a desfășurat într-un loc cu totul special – Memorialul Victimelor Comunismului și al Mișcării de Rezistență de la Sighet. În program s-au aflat, printre altele, prelegerea susținută de dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale și vernisajul expoziției „Samaritenii din Markowa” – despre familia Ulma.

Expoziția intitulată „Samaritenii din Markowa” vorbește despre soarta tragică a familiei poloneze Wiktoria și Józef Ulma, care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au salvat evrei de la moarte în Polonia ocupată de nemți. Ea va putea fi vizitată la Sighetul Marmației până la sfârșitul lunii august.

- Expoziția ne învață cum să ne comportăm corespunzător în momentul unei încercări. Ne amintește, de asemenea, că prin bine învingem răul – a spus în timpul vernisajului din România dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale, anterior primul director al Muzeului Polonezilor Care Au Salvat Evrei în Timpul celui de-Al Doilea Război Mondial „Familia Ulma” din Markowa, deschis în anul 2016.

Pentru ajutorul dat evreilor, nemții i-au împușcat pe Wiktoria și Józef Ulma, împreună cu cei șase copii ai lor. Atitudinea eroică a țăranilor din regiunea Subcarpatică din sudul Poloniei a fost onorată în anul 1995 de către Institutul Yad Vashem de la Ierusalim prin acordarea titlului de „Drept între Popoarele Lumii”.

Gazda întâlnirii de la Sighetul Marmației a fost fondatoarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Ana Blandiana, renumita poetă și una dintre figurile emblematice ale revoluției din 1989. Această instituție se află în clădirea unei foste închisori din secolul al XIX-lea, din epoca austro-ungară, care a fost martorul mut al tragicelor suferințe ale românilor în anii ‘50 ai secolului al XX-lea, când ajungeau aici deținuții politici victime ale represiunii comuniștilor.

- În acest loc, regimul comunist a reprimat cu brutalitate elitele românești, părinții democrației românești, intelectualii, clerul și pe toți aceia care s-au opus oprimării, privării de drepturi și libertăți – a amintit Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România, în deschiderea manifestării de la Sighet.

Ca muzeu deschis pentru vizitatori, Memorialul și-a început activitatea în anul 1997.La vremea aceea, a fost primul loc din lume dedicat memoriei victimelor comunismului. În fiecare an este vizitat de peste 100 de mii de persoane, dintre care 40 % reprezintă vizitatori din străinătate.

- Întâlnirea noastră are o sporită valoare simbolică, datorită faptului că la Sighetul Marmației s-a născut Elie Wiesel, creatorul termenului „holocaust”, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1986 – a subliniat în timpul vernisajului expoziției despre familia Ulma Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.

În timpul evenimentului de la Memorial, dr. Mateusz Szpytma, vicepreședinte al Institutului Memoriei Naționale a susținut și o prelegere pe tema familiei Ulma și a polonezilor care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Un alt invitat, prof. Liviu Țîrău de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a povestit celor prezenți despre situația evreilor din România în timpul războiului, iar reprezentanții Memorialului au evocat istoria familiei românești Maria și Nicolae Pop, precum și a fiicei lor, Aristina, care au fost și ei onorați cu titlul de „Drept între Popoarele Lumii”.

Alina Marincean, directoarea Muzeului „Elie Wiesel”, care se află în casa părintească a acestuia, a evocat personalitatea laureatului Premiului Nobel.

Evenimentul de la Sighetul Marmației este deja a șaptea manifestare organizată în cadrul ciclului consacrat polonezilor care au primit titlul de „Drept între Popoarele Lumii”, ciclu inițiat de Institutul Polonez din București în luna martie 2016. Acesta a cuprins, printre altele, prezentarea expoziției „Samaritenii din Markowa” în șase orașe din România și Republica Moldova precum și publicarea unor articole în presă.

Mai multe informații despre polonezii care au salvat evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pot fi găsite în numărul din martie 2016 al revistei „Historia” >>>

www.memorialsighet.ro