Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Europa și muzică fără granițe pe malul Dunării

În zona faimoaselor Porți de Fier de pe Dunăre, la granița pitorească dintre România și Serbia, pentru patru zile, între 20 și 23 iunie, pe ambele maluri ale fluviului se vor auzi sunete de muzică din diferite țări ale Europei, inclusiv din Polonia. În timpul evenimentelor înfrățite - Eșelnița Art Fest și Boarder Rock Festival - pe scenă va urca formația The Brothers Freeborn din Rzeszów.

Europa și muzică fără granițe pe malul Dunării

Plină de ritmuri balcanice, muzica grupului polonez este o lume în care, după cum spun înșiși muzicienii „inima de țigan se întâlnește cu folclorul american, iar punk rock-ul cu tradiția”. Polonezii vor susține concerte în cadrul unor evenimente înfrățite de pe ambele maluri ale Dunării: pe 21 iunie, la ora 22.00, în localitatea românească Eșelnița și pe 22 iunie, la ora 00.45, în localitatea sârbă Kladov. 

În timpul primei ediții a Border Rock Kladovo din Serbia, în anul 2016, s-a născut ideea organizării unui eveniment similar și pe partea română a Dunării, în orașul Drobeta Turnu-Severin. Locuitorii din ambele țări au vrut ca Dunărea să nu fie doar o graniță naturală, ci și un conector. 

Astfel, în 2018 a fost creat festivalul „Aici Severin”, care anul acesta va avea loc într-o nouă formulă și într-un alt loc. Evenimentul va fi un loc de întâlnire pentru diferite culturi din Europa și pentru multe domenii ale artei - inclusiv muzică și teatru. 

Concertele de pe malul Dunării, susținute de Institutul Polonez din București, datorită facilităților de trecere a graniței în timpul lor reprezintă pentru cele două țări vecine de pe ambele maluri ale Dunării o oportunitate de a se cunoaște reciproc, dar și de a face cunoscute valorile europene și noțiunea de Uniunea Europeană în Serbia. Anul acesta, concertele vor avea loc în ajunul Summit-ului Balcanilor de Vest, care va fi găzduit de orașul Poznań, aflat în vestul Poloniei, în perioada 4-5 iulie 2019. În cadrul summit-ului se vor întâlni liderii țărilor participante la așa-numitul Proces de la Berlin, o inițiativă care sprijină cooperarea regională, pe parcursul căreia statele balcanice care aspiră să adere la Uniunea Europeană se întâlnesc cu statele membre ale Uniunii Europene. Polonia s-a alăturat Procesului de la Berlin în 2018, la invitația cancelarului Angela Merkel, iar în acest an conduce această inițiativă. 

Programul festivalului Eșelnița Art Fest >>> 

Programul festivalului Boarder Rock Festival >>>