Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Europa în oglinda teatrului

Spațiul artistic independent, aflat în fosta fabrică de pensule din Cluj-Napoca va deveni o scenă de teatru ce va găzdui piese și performance-uri din Europa Centrală și de Est. În cadrul platformei „East by East” nu va lipsi de pe ea nici teatrul polonez.

Foto: Fot. Marcin Pietrusza
Europa în oglinda teatrului

Invitatul primei ediții „East by East” va fi regizorul de teatru, artistul vizual și curatorul polonez Ludomir Franczak, al cărui nume se leagă de Ośrodek Brama Grodzka-Teatr NN (Centrul „Poarta Grodzka-Teatr NN”) din Lublin, care va prezenta două spectacole. În creația sa, artistul se ocupă în primul rând de problema memoriei și a identității. Recurgând la mijloace intermedia, el construiește proiecte complexe, în cadrul cărora valorifică artele vizuale, istoria și literatura.  Spectacolul său, „Atlas of Sounds” va fi prezentat la Cluj-Napoca pe 11 octombrie 2018, la Sala Studio.  Culegerea de istorii povestite de Franczak, legate între ele printr-o perspectivă comună – sensibilitatea la experiențe auditive, înfățișează o lume privată, colecții stranii, arhive imposibile. Fiecare dintre povești se desfășoară într-un alt ritm și este relatată cu alte mijloace. Călătorim în timp și spațiu, ascultând atent scoarța pământului, care păstrează rămășițele strămoșilor noștri.

Cel de-al doilea spectacol al artistului prezentat la Fabrica de Pensule va fi „Walden”, adică o poveste despre autonomie și necesitatea unei abordări conștiente a naturii, statului și civilizației. Spectacolul atrage atenția și asupra ascultării sensibile a lumii. Walden, care dă și titlul spectacolului, este un lac în mijlocul pădurii, pe malul căruia, pe 4 iulie 1845 s-a mutat Henry David Thoreau, și unde a trăit în singurătate timp de mai bine de doi ani. În spectacolul care va fi prezentat pe 13 octombrie, lacul devine  simbolul unui loc al izolării, și totodată al evadării dintr-o realitate supărătoare. Un loc în care se poate reflecta în liniște și încerca un nou model de viață.

Noua platformă „East by East – o perspectivă performativă" este un spațiu în care vor fi prezentate spectacole produse în primul rând de grupuri teatrale independente, ale unor artiști tineri, dar și recunocuți, din diverse medii, care se înscriu în scena artistică contemporană a Europei de Est. Programul cuprinde producții artistice variate, având o puternică componentă socială, politică și critică.

Pe durata vizitei lui Ludomir Franczak, pe 12 octombrie vor avea loc atelierele intitulate „Workshop Walden”, constituind o parte a pregătirilor pentru prezentarea spectacolului „Walden”. Scopul acestora va fi construirea ultimelor scene din spectacol și reflecția asupra nesupunerii civice și a căilor de manifestare a acesteia. 

Fabrica de Pensule reprezintă un spațiu independent al artei contemporane din Cluj-Napoca, care are un program permanent în domenii precum artele vizuale, artele spectacolului, mediații și educație artistică, precum și cursuri în domeniul culturii.

Institutul Polonez din București susține financiar prima ediție din România a întâlnirilor artiștilor din Europa Centrală și de Est în cadrul platformei „East by East”.