Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Drawn from memory, la BIEFF 2012

Punând în discuție granița dintre realitate și ficțiune, filmul „Portretul din memorie” în regia lui Marcin Bortkiewicz este un fermecător scurtmetraj auto-reflexiv, în care tehnica filmului în film este explorată într-un mod inovator.

Drawn from memory, la BIEFF 2012

Un student la film vrea să facă un film despre bunica sa, care și-a dorit toată viața să fie actriță de filme horror. Nepotul reconstituie scene memorabile din filme clasice precum THE BIRDS, PSYCHO sau ROSEMARY’S BABY, având-o pe bunică în rolurile principale. Pe parcurs însă, Alzheimer-ul de care suferă aceasta avansează, interpretarea rolurilor devenind imposibilă. Demersul regizorului MARCIN BORTKIEWICZ este unul extrem de personal, filmul devenind o scrisoare de dragoste adresată bunicii și cinema-ului în aceeași măsură.

MARCIN BORTKIEWICZ, regizor de film şi teatru, dramaturg, scenarist şi actor, s-a născut la Słupsk, în 1976. Absolvent al Universităţii din Gdańsk şi al Şcolii de Regie de Film „Andrzej Wajda”, a colaborat cu Teatrul Rondo din Słupsk, Teatrul Wojciech Bogusławski din Kalisz, etc. Ultima sa premieră, SUPER SUSAN, a avut loc pe 12 martie 2011 la Teatrul Kamienica din Varşovia. A scris şi a regizat numeroase scurtmetraje non-ficţionale precum SILENCE, THE RULES OF THE GAME, CAT TRAIL, FROM THE DIARY OF A YOUNG FILMMAKER. Debutul său în filmul non-ficţional, EARLY LEARNING, a primit Menţiunea de Onoare din partea juriului Festivalului de Film de la Cracovia, 2009.

 

Portretul din memorie (Portret z pamięci, 30’, Polonia, 2011)

Regia și scenariul: Marcin Bortkiewicz

Distribuția: Irena Jun, Małgorzata Zajączkowska, Marek Kantyka

Imaginea: Malte Rosenfeld

Producția: Sebastian Petryk, Studioul Munk, Asociația Cineaștilor Polonezi

Filmul debutează cu trei personaje (mama, nepotul, bunica) privind spre cameră, dându-i spectatorului sentimentul unui film improvizat, de amator. [...] Treptat, nepotul şi bunica încep să refacă scene memorabile din filmele clasice. Cele mai faimoase secvenţe din filme precum The Birds, Rosemary’s Baby şi Psycho sunt recreate prin reproducerea aceleiaşi mise-en-scene şi a decorurilor din filmele iniţiale. […] Întregul film devine o scrisoare de dragoste dedicată bunicii şi cinema-ului în aceeaşi măsură, semnată de cineast.” (Ali Deniz, Nisimazine)

„Folosirea tehnicii de film în film devine un instrument experimental inovativ, care prezintă povestea într-o manieră extraordinar de personală: pe măsură ce bunica începe să sufere de Alzheimer, nu îşi mai poate interpreta rolul, aşa cum era iniţial plănuit de tânărul cineast. Misiunea filmului neterminat pare să contemple acum o nouă perspectivă despre esenţa cinema-ului: ce dimensiune reprezintă cu onestitate sinele unei fiinţe umane plurivalente? Răspunsul tinde să contemple adevăratul thelos (scop) al cinema-ului, care este, în definitiv, portretizarea unei persoane în complexitatea sa, nu doar ca un instrument ficţional în mâinile unui povestitor.” (Ioana Mischie, BIEFF 2012)