Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Donald Tusk, președintele Europei

Sâmbătă, 30 august 2014 - ar trebui să ne amintim această zi ca fiind cea în care Uniunea Europeană a încetat să se mai împartă în membri „noi” și „vechi”. Alegerea premierului Donald Tusk pentru funcția de președinte al Consiliului European – cea mai importantă instituție a Uniunii – anulează la nivel simbolic această diferențiere folosită adesea și devenită deja tradițională. Nu mai există state „noi” și „vechi”. Sunt luate în considerare toate.

Foto: W. Dąbkowski / PAP
Donald Tusk, președintele Europei

Noul șef al Consiliului European este premierul țării care s-a descurcat cel mai bine, din întreaga Uniune Europeană, în contextul crizei globale. Polonia a fost singurul stat din Uniune care între anii 2008-2011 nu a intrat în recesiune. Este, de regulă, indicată ca exemplu de succes economic.
Însa nu numai atât: Polonia a condus coaliția statelor europene, care au solicitat menținerea unei politici puternice de coeziune în cadrul bugetului UE. Ca urmare, a reușit să obțină suma record de 500 de miliarde de zloți, de câteva ori mai mare decât valoarea Planului Marshall. Au fost de ajuns zece ani pentru ca Polonia să devină unul dintre statele cheie din cadrul Uniunii. Astăzi, data intrării în Uniunea Europeană și-a pierdut complet importanța.
Desemnarea lui Donald Tusk reflectă poziția pe care Polonia o are în Europa. Ceilalți lideri politici europeni au sprijinit candidatura lui Tusk pentru că își doresc un președinte al Consiliului European nou și energic.
Tusk a dovedit faptul că este un bun negociator și că poate obține compromisuri bune. Nu este nici federalist extremist, nici eurosceptic. Are un instinct social deosebit de bun (a demonstrat acest lucru atunci când a câștigat alegerile într-un moment în care alți premieri europeni le pierdeau). Ca fost membru al opoziției – și fiind de origine cașub – știe să asculte vocea minorității, să valorizeze particularitățile pozitive, lucruri care contează în Europa.
În același timp, Tusk este European în deplinătatea semnificației acestui cuvânt: știe, istoric fiind, cum a apărut identitatea europeană, care a fost punctul de plecare al comunității europene, care sunt valorile europene fundamentale. Și de ce este nevoie astăzi pentru ca opera lui Robert Schuman, Jean Monnet, Alcide De Gasper, Konrad Adenauer și Paul-Henri Spaak să-și continue existența.
Donald Tusk crede în Uniunea Europeană: în faptul că este singura construcție potrivită ca răspuns pentru provocările care stau înaintea Europei. Dar în același timp, Tusk crede în Uniunea celor 28 de state membre, și nu în fantasmagoria unei federații fără identități naționale. Nu este lipsit de importanță nici faptul că premierul, în vârstă de 57 de ani, are energia necesară pentru a conduce lucrările Consiliului European și pentru a reprezenta Uniunea Europeană la nivel internațional.
Premierul polonez a fost ales președinte al Europei exact la aniversarea Acordului cu Guvernul obținut de Sindicatul Solidaritatea, în anul 1980. Astăzi, aproape 35 de ani mai târziu, solidaritatea învinge în întreaga Europă. Cu greu poate fi găsit un simbol mai elocvent pentru această victorie comună.
*dr Konrad Niklewicz – consilier partidului Platforma Obywatelska.​