Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Documentare „Guide to the Poles”, la Cluj-Napoca

În luna noiembrie Casa TIFF din Cluj dedică fiecare seară de joi documentarului polonez. Începând cu 8 noiembrie, la ora 19.00 proiectăm o serie de patru documentare despre modalităţile de exprimare a libertăţilor individuale în timpul regimului comunist în Polonia. Seria documentarului polonez este organizată în parteneriat cu Centrul Rațiu pentru Democrație, Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia şi Casa TIFF.

Documentare „Guide to the Poles”, la Cluj-Napoca

Casa TIFF, str. Universității nr. 6, Cluj-Napoca

Art of freedom / Sztuka wolności

Polonia, 2011, 70 min.

Regia şi scenariul: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz

Filmul prezintă fenomenul alpinismului polonez în anii ’70 şi ’80, când socialismul realist atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume.

Proiecţie: 8 noiembrie, ora 19.00

Political dress

Polonia, 2011, 63 min.

Regia: Judyta Fibiger

Scenariul: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska

În perioada realismului socialist, în Polonia moda era adesea expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar. Pentru a face rost de haine trebuia depus un efort supraomenesc, indiferent că vroiai să fii elegant sau doar să te diferenţiezi de „cenuşiul” vremii respective.

Proiecţie: 15 noiembrie, ora 19.00

Beats of freedom / Zew wolności

Polonia, 2010, 72 min.

Regia şi scenariul: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota

Un film captivant despre începuturile muzicii rock în Polonia, prezentat din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

Proiecţie: 22 noiembrie, ora 19.00

Toys / Zabawki

Polonia, 2011, 52 min.

Regia şi scenariul: Andrzej Wolski

Cum şi cu ce se jucau copiii în Polonia, în perioada comunistă? Se bucurau oare aceştia de aceleaşi jucării ca cei din Vest? Cum se poate ca, într-o țară socialistă, să înveți despre economia de piață prin intermediul capacelor de la sticlele de bere? Ce contează mai mult în educația unui copil: o cameră plină de jucării sau una cu un simplu aparat de radio, eventual construit de el însuși?

Proiecţie: 29 noiembrie, ora 19.00

 

Cele patru filme fac parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.