Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Documentare poloneze la Târgu Mureş

În perioada 15 mai-5 iunie, cafeneaua J'ai Bistroit din Târgu Mureş dedică fiecare seară de miercuri documentarului polonez. Vor fi proiectate patru filme despre modalităţile de exprimare a libertăţilor individuale în timpul regimului comunist în Polonia. Vă aşteptăm!

Documentare poloneze la Târgu Mureş

J'ai Bistroit - str. Mărăşeşti nr. 6, Târgu Mureş


15 mai, ora 19.00

Strigătul libertății / Beats of freedom
Polonia, 2010, 72 min.
Regia şi scenariul: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota

„Strigătul libertății” spune povestea muzicii rock în perioada comunistă a Poloniei, prezentată din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. Un film despre sound-ul care a oferit oamenilor o doză de libertate, un respiro într-o lume plină de constrângeri și interdicții. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

 

22 mai, ora 19.00

Arta libertății / Art of freedom
Polonia, 2011, 70 min.
Regia şi scenariul: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz

„Arta libertății” prezintă fenomenul alpinismului în anii ’70 şi ’80, când socialismul atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine sau diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva dintre temele abordate în film.

 

29 mai, ora 19.00

Jucării / Toys
Polonia, 2011, 52 min.
Regia şi scenariul: Andrzej Wolski

Joaca este un moment fundamental pentru dezvoltarea personală cu atât mai mult cu cât sub presiunea unui regim autoritar libertatea şi identitatea personală sunt păstrate cu greu. Documentarul prezintă legătura dintre creativitatea adulţilor de astăzi şi jucăriile pe care le-au avut în copilărie.


5 iunie, ora 19.00

Moda politică / Political dress
Polonia, 2011, 63 min.
Regia: Judyta Fibiger
Scenariul: Judyta Fibiger, Ewa Olbrychska

Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor '60, copiii teribili ai anilor '70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale.

Filmele fac parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.