Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Moldova și Ucraina la Festivalul Filmului European

În cadrul secțiunii „Republica Moldova și Ucraina în focus”, un eveniment paralel al Festivalului Filmului European la București, vor fi prezentate două documentare despre Chișinău și Kiev realizate de studenți la film din Moldova și Ucraina, sub îndrumarea unor renumiți documentariști și profesori ai Școlii de Film din Łódź (Polonia). Proiecția va fi urmată de un Q&A cu regizorul Mirosław Dembiński.

Moldova și Ucraina la Festivalul Filmului European

11 mai, ora 18.30 - Cinema Elvira Popescu, bd. Dacia nr. 77, București

Chişinău  din zori până în amurg / Kiszyniów od świtu do zmierzchu

Polonia, 2013, 44 min., documentar

Coordonatori: Maciej Drygas, Andrzej Musiał, Rafał Listopad

Viața în Chișinău nu este un basm. Observăm munca istovitoare a lucrătorilor dintr-o mină de piatră, urmărim agitația de zi cu zi a unei vânzătoare care își începe lucrul odată cu apariția zorilor. Locuitorii Chișinăului sunt foarte inventivi și adaptabili. Forța acestui documentar este sinceritatea eroilor, cu ajutorul cărora aflăm informații cu privire la salarii, condițiile de muncă, serviciile de sănătate, șomaj, politică și emigrare. Toate aceste declarații aruncate în conversații naturale devin o sursă de cunoștințe concrete despre viața locuitorilor din Chișinău.

Kiev – din zori până în amurg / Kijów od świtu do zmierzchu 
Polonia, 2011, 44 min., documentar

Coordonatori: Jacek Bławut, Marcel Łoziński, Vita Żelakeviciute

Documentarul este o trimitere la faimosul film al regizorului Marek Piwowski, Croaziera. Mai multe personaje, printre care un preot ortodox, un oligarh, tineri muzicieni, un veteran și un cuplu de tineri înaintea căsătoriei, au fost invitate la bordul unui vas care navighează pe Nipru. Aceștia abordează diverse subiecte dezvăluind un portret al orașului - cald și amuzant în același timp.

Cele două filme documentare au fost realizate în cadrul proiectului internațional „Lumea din zori până în amurg“, inițiat de Fundația Doc’N’World din Polonia, în cadrul căruia renumiți documentariști și profesori ai Școlii de Film din Łódź au susținut ateliere cu studenți de la școli de film din mai multe orașe din lume, dintre care amintim Minsk, Kiev, Moscova, Beijing, Tokio, Chişinău, Tbilisi ș.a. În urma acestor ateliere au rezultat câte un documentar despre fiecare oraș în parte. Coordonatori artistici ai întregului proiect: regizorii Mirosław Dembiński și Maciej Drygas, profesori la Școala de Film din Łódź.

Proiecția va fi urmată de un Q&A cu regizorul Mirosław Dembiński, coordonatorul proiectului.