Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Documentare poloneze la Vatra-Dornei

În perioada 14-16 august, Asociaţia Culturală Eric Voegelin organizează Zilele filmului istoric la Vatra-Dornei, cu tema centrală „Noi perspective asupra totalitarismului”. În cadrul evenimentului vor fi proiectate patru documentare poloneze din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia.

Documentare poloneze la Vatra-Dornei

Sala Oglinzilor, Primăria Municipiului Vatra-Dornei

14 august, ora 18.00

Moda politică / Political dress

Polonia, 2011, 63 min.
Regia: Judyta Fibiger

Documentarul relatează poveştile celor identificaţi ca „saboteuri” ideologici de către autorităţi, urmărind evoluţia modei din anii în care şosetele colorate atrăgeau observaţii din partea autorităţilor, la fascinaţia faţă de moda pariziană a anilor '60, copiii teribili ai anilor '70 şi stilul punk rock al perioadei marţiale.

ora 22.00, Pârtia Veverița

Strigătul libertății / Beats of freedom

Polonia 2010, 72 min.
Regia: Leszek Gnoiński, Wojciech Słota

„Strigătul libertății” spune povestea muzicii rock în perioada comunistă a Poloniei, prezentată din perspectiva ziaristului englez de origine poloneză, Chris Salewicz. Un film despre sound-ul care a oferit oamenilor o doză de libertate, un respiro într-o lume plină de constrângeri și interdicții. O călătorie muzicală în timp, cu înregistrări unicat, extrem de emoţionante, din ultimii 50 de ani.

15 august, ora 19.00

Arta libertății / Art of freedom

Polonia, 2011, 70 min.
Regia: Wojciech Słota, Marek Kłosowicz

„Arta libertății” prezintă fenomenul alpinismului în anii ’70 şi ’80, când socialismul atinsese apogeul în Polonia. În ciuda situaţiei economice dificile din ţară, polonezii organizau expediţii costisitoare în Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume. Felul în care privaţiunile zilnice ale polonezilor au influenţat încrederea lor în sine sau diferenţa dintre echipele din Polonia şi cele din alte ţări sunt câteva dintre temele abordate în film.

16 august, ora 9.00

Jucării / Toys

Polonia, 2011, 52 min.
Regia: Andrzej Wolski

Cum şi cu ce se jucau copiii în Polonia, în perioada comunistă? Se bucurau oare aceştia de aceleaşi jucării ca cei din Vest?
Joaca este un moment fundamental pentru dezvoltarea personală cu atât mai mult cu cât sub presiunea unui regim autoritar libertatea şi identitatea personală sunt păstrate cu greu. Documentarul prezintă legătura dintre creativitatea adulţilor de astăzi şi jucăriile pe care le-au avut în copilărie.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici: http://www.ericvoegelin.ro/zilelefilmului.php