Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Despre poloneze și românce la Craiova

Poveștile fascinante ale celor 34 de poloneze și românce, care au avut curajul de a-și schimba țara, Europa și lumea pot fi cunoscute în perioada 1 - 20 decembrie 2018 în sediul Primăriei Craiova. Expoziția se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 100 de ani de la recucerirea independenței de către Polonia și a centenarului Marii Uniri a României, sărbătorit la 1 decembrie.

Despre poloneze și românce la Craiova

Printre protagonistele expoziției - 17 poloneze și 17 românce – s-au aflat luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, precum și pioniere în domeniul științei sau al sportului. Mulțumită determinării și forței lor morale, putem afirma că trăim astăzi mai bine. Numeroase femei ale căror istorii sunt prezentate în cadrul expoziției „Poloneze și românce care au schimbat lumea” sunt personalități mai mult sau mai puțin cunoscute publicului larg, deși nu lipsesc nici cele care, în ambele țări, reprezintă simboluri incontestabile ale succesului.

- Realizările eroinelor expoziției noastre uimesc și astăzi. Au fost curajoase, pricepute, ingenioase, muncitoare, au luptat aproape în fiecare zi împotriva stereotipurilor, arătând cât de importantă este pasiunea în viețile lor - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a realizat expoziția. - Datorită acestor femei, Polonia și România s-au schimbat semnificativ. Multe dintre ele au determinat, de asemenea, schimbările care au avut loc în lume. În anul unor aniversări importante pentru ambele țări, am considerat de bun augur să aducem un omagiu acestor personaje într-o manieră grafică modernă și atrăgătoare - adaugă aceasta.

Expoziția de la Craiova va fi inaugurată pe 1 decembrie 2018, la ora 13.00, în sediul Primăriei Municipiului Craiova (str. A. I. Cuza nr. 7). Orașul, care este capitala regiunii Oltenia, a fost nu o dată legat în mod special de Polonia în decursul ultimilor 100 de ani. În clădirea care adăpostește astăzi Muzeul de Artă din Craiova, imediat după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1939, s-au aflat președintele Republicii Polone, Ignacy Mościcki și guvernul polonez în exil, fapt despre care amintește până astăzi o placă comemorativă. În prezent, la Craiova staționează un Contingent Militar Polonez, care face parte din forțele Alianței Nord-Atlantice. 

Expoziția se înscrie și în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea de către femeile poloneze a drepturilor depline de vot.

Polonia și-a recâștigat independența pe 11 noiembrie 1918. După 123 de ani de anexări și împărțiri ale teritoriilor poloneze între Rusia, Prusia și Austria, care le-au acaparat de trei ori și au încercat să-i priveze pe polonezi nu doar de patria lor, ci și de limba, tradițiile și cultura lor, țara a revenit pe harta Europei.

Expoziția poate fi văzută la Craiova în perioada 1 – 20 decembrie 2018. între orele 10.00 – 19.00, în holul Primăriei Municipiului Craiova (str. A.I. Cuza nr. 7).

===========

Eroine expoziției noastre sunt:

✔ Românce:
Viorica Agarici
Virginia Maria Andreescu – Haret
Ana Aslan
Maria Bălan
Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu
Smaranda Brăescu
Elena Caragiani-Stoienescu
Nadia Comăneci
Maria Cutarida Crătunescu
Cecilia Cuțescu-Storck
Smaranda Gheorghiu
Elena Ghica
Aurora Gruescu
Sofia Ionescu – Ogrezeanu
Elisabeta Rizea
Lucia Sturdza Bulandra
Elisa Leonida Zamfirescu

✔ Poloneze:
Cezaria Baudouin de Courtenay-Ehrenkreutz-Jędrzejewiczowa 
Krystyna Chojnowska-Liskiewicz
Halina Konopacka
Karolina Lanckorońska
Janina Lewandowska
Pola Negri
Regina Salomea Pilsztyn
Helena Rubinstein
Wanda Rutkiewicz
Irena Sendlerowa
Krystyna Skarbek
Maria Skłodowska-Curie
Zofia Stryjeńska
Wanda Telakowska
Helena Wiewiórska
Elżbieta Zawacka
Narcyza Żmichowska