Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Căderea comunismului în lumea împărțită

Istoria tumultoasă a Războiului Rece, a perioadei de tensiuni, conflicte și rivalități dintre statele comuniste și Vest este prezentată în expoziția pregătită de Institutul Memoriei Naționale, care va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Iași în perioada 11 aprilie-12 mai 2019.

Foto: Alexandru Stancu
Căderea comunismului în lumea împărțită

În urmă cu treizeci de ani, în Europa cădea comunismul. Înainte să aibă loc marile schimbări din anul 1989, timp de aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, istoria postbelică a fost dominată de Războiul Rece, conflict care a influențat viețile a milioane de oameni.

Aceasta este și tema expoziției „Războiul Rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate”. Concepută în limba engleză de specialiștii Institutului Memoriei Naționale din Varșovia, expoziția ilustrează confruntarea dintre Vest și Est care și-a lăsat amprenta în sfere atât de diferite ale vieții, încât fiecare încercare de a o prezenta într-un singur loc și timp, într-o singură expoziție, lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București au propus, așadar, o viziune auctorială și, prin urmare, subiectivă asupra istoriei Războiului Rece și care ia forma unei povești pluristratificate.

După cum subliniază autorii expoziției, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, fotografiile folosite dau forță narațiunii.

-Am încercat ca printre fotografiile care au devenit deja icoane ale Războiului Rece să includem și pe cele mai puțin cunoscute care completează narațiunea, să prezentăm nu numai imagini cu caracter documentar, ci și imagini memorabile care îndeamnă la reflecție - explică aceștia.

Vernisajul expoziției, la care vor participa și autorii, va avea loc în data de 11 aprilie 2019, la ora 13.00, la Palatul Culturii din Iași, în holul Muzeului de Istorie a Moldovei (Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1).

-Evenimentul de la Iași se înscrie în ciclul evenimentelor polono-române care au loc în 2019 cu scopul de a marca aniversarea celor 30 de ani de la transformarea regimului din ambele țări - spune Agnieszka Skieterska, directoarea Institutului Polonez, care este partenerul evenimentului. - Fără cunoașterea istoriei Războiului Rece este greu să înțelegem ce s-a întâmplat în Europa Centrală și de Est în anul 1989, de aceea este foarte important, după părerea noastră, să ne amintim de acea perioadă - adaugă aceasta.

Expoziția „Războiul rece. O scurtă istorie a unei lumi divizate” poate fi vizitată la Palatul Culturii din Iași (Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1) în perioada 11 aprilie-12 mai 2019, între orele 10.00-17.00 (de marți până duminică; accesul ultimului vizitator la 16.30). Intrarea este liberă.