Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Despre drepturile copilului la Cluj-Napoca

Institutul Polonez din București vă invită, în iulie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca la două expoziții despre drepturile copilului. Prima expoziție este despre Convenția Drepturilor Copilului, semnată în urmă cu 30 de ani, iar cea de-a doua vorbește despre viața renumitului pedagog polonez, Janusz Korczak.

Despre drepturile copilului la Cluj-Napoca

Expoziția „Eroul copiilor. Povestea lui Janusz Korczak” a apărut având la bază cartea cu același nume a lui Tomek Bogacki (n. 1950). Aceasta îl prezintă pe Janusz Korczak, polonez de origine evreiască, medic, scriitor și, mai presus de toate, pedagog ce și-a dedicat întreaga viață ajutorării copiilor. În anul 1912, acesta a înființat Casa Orfanilor pentru copiii evrei, care a devenit pentru el locul de observație zilnică și aprofundată a dezvoltării psihofizice a copilului.

În toamna lui 1940, Casa Orfanilor – ca instituție evreiască – a fost mutată, la ordinul ocupantului, în ghetou. Korczak a luptat necontenit pentru obținerea de resurse financiare destinate întreținerii copiilor, însă, înainte de toate, s-a străduit ca în ciuda situației disperate să fie păstrate pe cât posibil regulile vechi de funcționare și practicile interne.

A respins în mod conștient îndemnurile de a se salva pe sine, iar în ziua deportării, în dimineața zilei de 5 august 1942, în timpul așa-numitei „mari acțiuni” (prima etapă de exterminare a populației ghetoului din Varșovia) - a refuzat să-i părăsească pe copiii și angajații Casei Orfanilor. A murit probabil pe 7 august 1942 în Treblinka.

Încă din perioada interbelică a prezentat idei inovatoare pe tema educației copiilor și a concepției despre copil ca persoană autonomă, cu propriile drepturi naturale, distincte de cele ale adulților. Totodată, acesta a subliniat rolul copilului atât în cadrul familiei și al societății, cât și în cel al statului. Aceste gânduri i-au inspirat pe autorii Convenției Drepturilor Omului, cel mai important document internațional care apără drepturile și libertățile copiilor.

Convenția a fost adoptată de Organizația Națiunilor Unite pe 20 noiembrie 1989. Datorită ei, copiii din întreaga lumea au început să fie tratați ca persoane care au aceleași drepturi ca adulții. Adoptarea acestui tratat internațional, numit de mulți drept „constituția mondială a drepturilor copilului” este un mare merit al Poloniei, care a prezentat proiectul și a propus Comisiei Drepturilor Omului ONU adoptarea sa.

Privește animația despre viața lui Janusz Korczak: www.youtube.com

Ambele expoziții pot fi văzute la sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, Calea Dorobanților nr. 104, în perioada 1-19 iulie 2019, la orele de funcționare a bibliotecii.