Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Conferințele Ateneului: Leszek Balcerowicz

Pe scena Ateneului Român din București, în cadrul Conferințelor Ateneului, se vor întâlni doi economiști de renume: Leszek Balcerowicz, artizanul reformei economiei poloneze de după 1989 și Valentin Lazea, economist-șef al BNR. Participanții la conferința intitulată „Euro - probleme și soluții” vor discuta despre viitorul economic al României și al Poloniei, criza financiară și moneda europeană.

Conferințele Ateneului: Leszek Balcerowicz

În zilele de 5 și 6 noiembrie 2012, Leszek Balcerowicz, autorul „terapiei-șoc” care a reformat economia Poloniei în anii ‘90, va face o vizită la București, la invitația Institutului Polonez. Oaspetele va participa la două conferințe: una deschisă publicului, la Ateneul Român, și alta, la BNR, destinată experților economiști.

Leszek Balcerowicz (n. 1947) a absolvit Facultatea de Comerț Exterior a Școlii Naționale de Planificare și Statistică (SGPiS) din Varșovia, în prezent Școala Națională de Economie. A obținut masteratul la St. John's University din New York, iar în 1975 - doctoratul în științe economice la SGPiS. În cariera sa academică a fost, printre altele, visiting fellow al Universitățiilor din Sussex și Marburg. În prezent Leszek Balcerowicz predă la Școala Superioară de Economie din Varșovia, unde este  Șeful Catedrei de Studii Internaționale Comparate. Este membru-corespondent al Academiei Poloneze de Științe și Arte.

Leszek Balcerowicz este considerat artizanul reformelor economiei poloneze, inițiate în 1989. În calitate de viceprim-ministru și ministru al economiei în cadrul primului guvern necomunist polonez de după cel de-al 2-lea război mondial, a conceput și executat un plan radical de stabilizare și transformare a economiei după căderea comunismului. A continuat reformele și în perioada dintre anii 1997-2000, când a fost viceprim-ministru și ministru al economiei, ca și ulterior, în calitate de guvernator al Băncii Naționale a Poloniei, funcție pe care deținut-o  între anii 2001 și 2007.

Conferința Kirchhoff la BNR: EURO ZONE - Challenges for the future

Marți, 6 noiembrie, prof. Balcerowicz, împreună cu acad. Mugur Isărescu vor susține o conferință pentru experți din domeniul finanțelor și al economiei, intitulată „EURO ZONE - challenges for the future”.  La această conferință, organizată de BNR și Kirchhoff România, în incinta sediului central al Băncii Naţionale a României, vor fi prezenți membrii Consiliului de Administraţie al BNR, reprezentanţi ai corpului diplomatic, lideri politici, decidenţi din bănci, companii financiare, companii de consultanţă, case de avocatură, alte companii semnificative prezente în România, analişti economici şi financiari, lideri de opinie din România. Evenimentul  se înscrie în seria KIRCHHOFF CONFERENCES organizate anual în parteneriat cu Banca Naţională a României, la care este invitată o personalitate marcantă la nivel internaţional. Conferinţa nu va fi publică, putând fi audiată exclusiv de cei aproximativ 200 de invitaţi la acest eveniment.

Valentin Lazea (n. 1958) a absolvit Facultatea de Economie a Industriei, Construcţiilor şi Transporturilor din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. A urmat cursuri post-universitare la Institutul Giordano dell'Amore din Milano, Universitatea din Sussex, Brighton şi cursul de programare financiară la Institutul FMI, Washington DC.

Înainte de 1989 a deţinut funcţia de economist în întreprinderi de stat, iar după căderea comunismului a fost cercetător ştiinţific la Institutul Naţional de Cercetare Economică şi director al Direcţiei Politici Monetare din cadrul Băncii Naţionale a României. A fost, de asemenea, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, economist-şef al BNR, precum şi consilier al prim ministrului. Printre celelalte funcţii deţinute se numără cea de membru al Consiliului Director al mai multor instituții, cum ar fi Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, Fondul Proprietăţii de Stat, CEC Bank, Eximbank. În prezent este economist-șef al BNR, negociator din partea României privind aderarea la zona Euro, precum și membru al Consiliului Director al Institutului Bancar Român și președinte al Sistemului Electronic de Plăţi TransFonD S.A..

Organizatori: Banca Națională a României, Filarmonica „George Enescu”, Institutul Polonez din București și Kirchhoff România

Co-producător: Televiziunea Română

Sponsori: Țuca Zbârcea & Asociații, Grampet şi EximBank

Publicat: 06-11-2012

Unde şi când?

Bilete

15 lei, redus 10 lei, studenții gratuit. Disponibile la casa de bilete a Ateneului, str. Franklin 1-3, începând cu 31.10

Parteneri

Filarmonica „George Enescu" din Bucureşti Banca Națională a României