Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Conferința internațională „Copiii au drepturi”

Vineri, 7 decembrie, Biblioteca Națională a României va găzdui conferința internațională despre drepturile copilului „Copiii au drepturi. De la Janusz Korczak la Avocatul Copilului”. Publicul larg va putea să afle cu această ocazie care este geneza ideii drepturilor copilului, ce beneficii aduce și cum este ea aplicată în străinătate și în România. Amfitrionul evenimentului va fi cunoscutul jurnalist și prezentator, Cătălin Ștefănescu.

Conferința internațională „Copiii au drepturi”

Conferința intitulată „Copiii au drepturi. De la Janusz Korczak la Avocatul Copilului” va fi susținută de persoane competente în acest domeniu din Polonia, Israel, Elveția și România. Așadar, Batia Gilad din Israel va prezenta personalitatea lui Janusz Korczak, omul căruia îi datorăm conceptul drepturilor copiilor, precum și actualitatea metodelor lui pedagogice. Profesorul Philip Jaffé de la Institutul Universitar „Kurt Bösch” din Elveția va vorbi despre importanța protecției copilului pentru societățile statelor moderne, iar Avocatul Copilului din Polonia, Marek Michalak, va prezenta mecanismele și soluțiile instituționale aplicate pentru ocrotirea copiilor și a drepturilor lor fundamentale în această țară. Conferința se va încheia cu prezentarea situației actuale în acest domeniu în România: pe scenă vor urca Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, competent pentru drepturile copilului și Daniela Gheorghe, director executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), care va prezenta raportul Federației privind drepturile copilului în România. Conferința va fi completată cu proiecții de filme despre Janusz Korczak (un documentar israelian și renumitul „Korczak” în regia lui Andrzej Wajda) și lansarea cărților celebrului pedagog, Cum iubești un copil și Dreptul copilului la respect, proaspăt apărute în limba română la editura Curtea Veche. Evenimentul este deschis publicului larg, intrarea fiind liberă. Programul prevede și o discuție a publicului cu invitații.

Conferința a fost pregătită de Institutul Polonez din București în colaborare cu Biroul Avocatului Copilului în Polonia, Ambasadele Statului Israel și a Confederației Elvețiene, Federația Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil și UNICEF.  Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului, coordonat de FONPC.

Drepturile copilului cuprind, printre altele, dreptul de a menține relații personale și contacte directe cu membrii familiei, dreptul de a primi o educație în condiții nediscriminatorii și dreptul de a fi protejat împotriva exploatării. Ele sunt statuate prin Convenția ONU cu privire la drepturile copilului din anul 1989, care a fost ratificată de majoritatea țărilor din lume. ONU, prin Comitetul pentru Drepturile Copilului, recomandă fiecărei țări convocarea unei autorități publice, echivalentă Avocatului Poporului, dedicată exclusiv ocrotirii drepturilor copilului. O astfel de instituție ființează în 43 de state; deocamdată România nu se numără printre ele.

În Polonia, Avocatul Copilului există  din anul 2000. Competențele sale sunt destul de vaste: el are dreptul de a controla, procesa şi interveni, de a solicita intervenţia altor instituţii ale statului prin luarea de măsuri, sau de a cere acestora unele clarificări; poate, de asemenea, să reprezinte copiii în faţa instanţelor judecătoreşti şi poate iniţia intervenţii în cazuri individuale.

Janusz Korczak (1878-1942), al cărui nume adevărat era Henryk Goldszmit, a fost un medic pediatru și pedagog polonez, evreu de origine, scriitor, publicist și activist social. Autorul unor publicații despre teorie și practică în educație, precursor al drepturilor copiilor și un apărător al egalității între copii. În calitate de director al unui orfelinat, el a inițiat, printre altele, un tribunal al copiilor, în care ei înșiși să-și rezolve propriile probleme; li se permitea, de asemenea, să depună plângeri la adresa profesorilor. Conceptul lui novator despre educaţie a devenit un fundament pentru Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. Seimul Poloniei a declarat anul 2012 drept Anul Korczak, pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la înființarea Casei de Orfani, pe care acesta a condus-o, și împlinirea a 70 de ani de la moartea lui, în lagărul de exterminare nazist de la Treblinka, alături de copiii aflați sub grija lui.

PROGRAM:

Conferința internațională
Copiii au drepturi. De la Janusz Korczak la Avocatul Copilului.

Vineri, 7 decembrie 2012, între orele 9.00-14.30
Biblioteca Națională a României (B-dul Unirii nr. 22, București), Sala Mare de conferințe
Moderator: Cătălin Ștefănescu

traducere simultană

Programul conferinței:

Ora 8.45 – sosirea participanților – cafea

Ora 9.00 – proiecția filmului The last Korczak boy (Ultimul dintre copiii lui Korczak), Israel 2012, subtitrare în limba engleză

Cuvânt introductiv:

Ora 9.30 – E.S. Dl. Marek Szczygieł, Ambasadorul Republicii Polone în România

Ora 9.35 – E.S. Dl. Dan Ben-Eliezer, Ambasadorul Israelului în România

Ora 9.40 – E.S. Dl. Jean-Hubert Lebet, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România

Ora 9.45 – Dna Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România

Ora 9.50 – Dl. Bogdan Simion, Președintele Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil

Ora 9.55 – Dna Maja Wawrzyk, Directorul Institutului Polonez din București


Ora 10.00 – Dna Batia Gilad (Israel), Președintele Asociației Internaționale „Janusz Korczak”
Pedagogia lui Janusz Korczak în secolul XXI

Ora 10.30 – întrebări

Ora 10.45 – Dl. Prof. Philip D. Jaffé (Elveția), Directorul Institutului Universitar „Kurt Bösch”
Nimeni nu ar trebui să poată reteza aripile. Protecția copilului - fundament al drepturilor copilului

Ora 11.15 – întrebări

Ora 11.30 – pauză de cafea

Ora 12.00 – Dl. Marek Michalak (Polonia), Avocatul Copilului în Polonia
Soluțiile legislative poloneze privind Protecția Copilului

Ora 12.30 – întrebări

Ora 12.45 – Dl. Ionel Oprea, Adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul Drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap

Ora 13.00 – Dna Denisa Oana Pătrașcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale 

Ora 13.15 – întrebări

Ora 13.30 – Dna Daniela Gheorghe, Director Executiv al Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil
Raportul anual FONPC privind Drepturile Copilului în România

Ora 13.45 – discuții

Ora 14.15 – prânz

 

Evenimente conexe:

Organizatori:

  • Institutul Polonez din București
  • Biroul Avocatului Copilului din Polonia
  • Ambasada Israelului în România
  • Ambasada Confederației  Elvețiene în România
  • Reprezentanța UNICEF în România
  • Federația Organizaților Neguvernamentale pentru Copil

Cu sprijinul:

  • Biblioteca Națională a României
  • Muzeul Național al Țăranului Român
Publicat: 10-12-2012

Unde şi când?

Bilete

Intrarea liberă

Parteneri

Embassy of Israel in Romania Ambassade de Suisse en Roumanie Biuro Rzecznika Praw Dziecka Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) UNICEF