Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

CinePolska - Program București

Vineri, 27 noiembrie, la Cinematograful Elvira Popescu din București încep Zilele Filmului Polonez „CinePolska”. Două weekenduri la rând, 27-29 noiembrie și 4-6 decembrie, cinefilii din București vor putea viziona 6 pelicule realizate anul trecut și care abordează tema curajului, motiv pentru care evenimentul se desfăşoară sub genericul „Filme despre curaj”.

Foto: Piotr Bzdura
CinePolska - Program București

Cinema Elvira Popescu - bd. Dacia nr. 77

27.11.2015, ora 20.00

DUMNEZEII / Bogowie

Polonia, 2014, 115 min.
Regia: Łukasz Palkowski
Scenariul: Krzysztof Rak
Distribuția: Tomasz Kot, Magdalena Czerwińska, Piotr Głowacki, Kinga Preis ș.a.

subtitrare în limba română

Un film despre viața profesorului Zbigniew Religa, care a realizat, cu succes, primul transplant de inimă în Polonia anilor `80. Un omagiu adus acestui om remarcabil care a îndrăznit să lupte cu un tabu moral, cultural și religios, transplantul de inimă fiind perceput ca un act împotriva naturii.

„În biografia lui Zbigniew Religa - „Dumnezeii” -, premiată cu „Leul de aur” la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, cel mai mult surprinde curajul de a vorbi cu ușurință și ironie despre chestiuni de viață și moarte. Foarte bună s-a dovedit a fi ideea de a privi țara paralizată de legea marțială prin ochii unui chirurg întors din America, nevoit să facă față neputinței, urâțeniei și mentalității încorsetate din acea perioadă.” - Janusz Wróblewski, „Polityka”

28.11.2015, ora 20.00

JACK STRONG

Polonia, 2014, 120 min.
Regia și scenariul: Władysław Pasikowski
Distribuția: Marcin Dorociński, Maja Ostaszewska, Dagmara Domińczyk, Ireneusz Czop ș.a.

subtitrare în limba română

Colonelul Ryszard Kukliński are acces la cele mai secrete documente ale Tratatului de la Varșovia. Atunci când află despre planurile ascunse care pot declanșa Al Treilea Război Mondial, începe să colaboreze cu serviciile secrete CIA, misiunea lui fiind aceea de a acționa dinăuntrul sistemului sovietic. Transmițând documente secrete americanilor, el știe că își pune viața în pericol, dar și pe cea a familiei sale.

„Este de admirat modul în care Kukliński este construit ca un antierou. Ca o persoană normală, prezentată într-un context extrem de dificil și stresant, care de multe ori ezită și este pe punctul de a ceda. De asemenea, nu putem trece cu vederea secvența de final, atunci când Kukliński fuge împreună cu familia din Polonia comunistă. Chiar dacă cunoaștem finalul foarte bine, această secvență lungă produce bătăi rapide ale inimii, deși conține scene cu cea mai lentă urmărire de mașini din istoria cinematografiei.” - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”

29.11.2015, ora 20.00

PROMISIUNEA / Obietnica

Polonia, Danemarca, 2014, 93 min.
Regia: Anna Kazejak
Scenariul: Anna Kazejak, Magnus von Horn
Distribuția: Eliza Rycembel, Mateusz Więcławek, Andrzej Chyra, Dawid Ogrodnik ș.a.

subtitrare în limba română

Lila și Janek, elevi de liceu, fac parte din generația care comunică îndeosebi prin intermediul rețelelor Skype și Facebook. Împreună cu prietenii săi, aceștia își trăiesc viața la capacitate maximă - merg la petreceri, beau alcool și fumează marijuana. Atunci când Lila se desparte în mod neașteptat de Janek, acuzându-l că a trădat-o, băiatul trebuie să plătească scump pentru greșeala făcută. Dacă va îndeplini promisiunea făcută Lilei, viața lor se va schimba total.

„Un film despre prima iubire, dar și despre o fată care ține foarte mult la principii. Asemeni majorității adolescenților, Lila vede lumea în alb-negru, dar și că adulții și cei de o vârstă cu ea fac foarte ușor concesii, evită problemele. Ea însă vrea să-și trăiască viața diferit, această intransigență a ei conducând într-un final la consecințe tragice.” - Jacek Marczyński, „Rzeczpospolita”

4.12.2015, ora 20.00

VARȘOVIA 44 / Miasto 44

Polonia, 2014, 122 min.
Regia și scenariul: Jan Komasa
Distribuția: Józef Pawłowski, Zofia Wichłacz, Anna Próchniak, Antoni Królikowski ș.a.

subtitrare în limba română

Anul 1944, Varșovia sub ocupație germană. Stefan, un tânăr în vârstă de 18 ani, muncește pentru a-și întreține mama și fratele mai mic. Atunci când comandamentul Armatei Poloneze decide să pornească atacul împotriva germanilor slăbiți, care se retrăgeau spre Vest, Stefan se alătură mișcării alături de iubită și prieteni. Deși în primele zile ale revoltei soarta pare a fi de partea polonezilor, după 63 de zile de luptă aceștia capitulează în fața germanilor.

„Varșovia 44” nu poate evita comparația cu „Canalul”, filmul legendar al lui Andrzej Wajda, din anul 1957. „Canalul”, însă, este de mult timp privit ca aparținând clasicului, nu numai în cinematografia poloneză, ci și mondială. De asemenea, filmul lui Wajda pune întrebări cu privire la sensul aderării la idealuri, chiar și în fața unei înfrângeri inevitabile. Komasa, în schimb, a renunțat în mod conștient la acestea în favoarea unei imagini mai ample a luptelor din oraș. Dar asemeni „Canalului”, a construit o viziune asupra Revoltei pentru generațiile viitoare, astfel încât contemporanii să asocieze revolta din 1944 cu „Varșovia 44”. - Hubert Orzechowski, „Newsweek Polska”

5.12.2015, ora 20.00

FOTOGRAFUL / Fotograf

Polonia, 2014, 107 min.
Regia: Waldemar Krzystek
Scenariul: Krzysztof Kopka, Waldemar Krzystek
Distribuția: Sonia Bohosiewicz, Adam Woronowicz, Tomasz Kot, Agata Buzek ș.a.

subtitrare în limba română

Locuitorii din Moscova sunt terorizați de un criminal în serie. Poreclit „Fotograful”, acesta lasă lângă corpul victimelor sale hârtii cu numere, pe care echipajele de criminaliști le folosesc apoi în anchetă. Întrucât toate indiciile conduc către Polonia și evenimentele dramatice care au avut loc acolo în anii ’70, investigațiile sunt transferate pe teritoriul Poloniei. În componența echipajului se află și Natasza, singura persoană care a vorbit cu criminalul și care a reușit să supraviețuiască. Singura care îl poate recunoaște în cazul în care s-ar ajunge la o confruntare cu el.

„Fotograful” poate fi interpretat în mai multe feluri. Dacă cineva așteaptă o poveste polițistă  – o va găsi pe ecran. Și va fi una chiar satisfăcătoare. Iar dacă cineva va dori să vadă profunzimile și filozofia ascunse în el - nu va fi dezamăgit. Un film neevident, tulburător, nu în culori alb-negru. Realizat în mod tradițional și, totuși, foarte modern.” - Barbara Hollender, „Rzeczpospolita”

6.12.2015, ora 20.00

CETĂȚEANUL / Obywatel

Polonia, 2014, 100 min.
Regia și scenariul: Jerzy Stuhr
Distribuția: Jerzy Stuhr, Maciej Stuhr, Janusz Gajos, Sonia Bohosiewicz ș.a.

subtitrare în limba română

Jan Bratek este implicat într-un accident tragic în fața televiziunii poloneze chiar înainte să sosească președintele. În timp ce este resuscitat, Jan halucinează, retrăindu-și cei 60 de ani de viață în contextul istoric al Poloniei de după război. Astfel, copilăria, tinerețea și maturitatea sa se împletesc cu diferitele sisteme politice ale țării, culminând într-un final surprinzător.

„Jerzy Stuhr râde de toți. De cei de dreapta și de cei de stânga. De biserică și de laici. De Securitate și de Solidaritatea. De carieriști și de combinatori. Și chiar de Televiziunea Poloneză. Se uită la polonezi și la istoria lor cu ochi aspru și critic, dar cu inima deschisă. Provoacă, dar și animă. Încurajează la un pic de autocritică, dar și la detașare”. - Dagmara Romanowska, „OnetFilm”

Publicat: 13-11-2015

Unde şi când?

Bilete

15 lei - tarif întreg; 10 lei - tarif redus (studenți, pensionari, înscriși la mediateca IF, pe baza legitimației); 5 lei - tarif super-redus pentru copii cu vârsta până în 14 ani; 50 lei – carnet tarif întreg valabil 5 proiecții; 30 lei – carnet tarif redus valabil 5 proiecții; 60 lei - carnet tarif întreg valabil toate proiecțiile; 36 lei - carnet tarif redus valabil toate proiecțiile