Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

CinePOLSKA: Wojtek Mazolewski Quintet la București

Jazz polonez de cea mai bună calitate, care îmbină energic tradiția cu modernul, va putea fi ascultat marți, 29 octombrie 2019, în clubul Control din București, în cadrul concertului susținut de formația Wojtek Mazolewski Quintet (WMQ). Evenimentul va deschide cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA.

CinePOLSKA: Wojtek Mazolewski Quintet la București

Celebrul cvintet polonez de jazz, cunoscut pentru energia scenică inedită, va concerta la București cu noul program „Komeda”. În timpul deschiderii muzicale a celei de-a 15-a ediții a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, veți putea asculta opera compozitorului polonez Krzysztof „Komeda” Trzciński (1931-1969), pionier al jazz-ului modern, autorul coloanei sonore pentru multe dintre filmele lui Roman Polański, printre altele pentru „Copilul lui Rosemary” („Dziecko Rosemary”) și „Cuțitul în apă” („Nóż w wodzie”). 

Cei cinci artiști din cadrul WMQ (Wojtek Mazolewski, Marek Pospieszalski, Kuba Janicki, Marcel Baliński, Cyprian Baszyński), care în ultimii ani au susținut concerte în România, printre altele la Gărâna Jazz Festival și la București, aduc muzica lui Komeda într-o interpretare care captivează. 

De profesie laringolog, Komeda a cântat la pian încă de la vârsta de 4 ani. Ca adult, a renunțat la meseria în cadrul unei clinici din Poznań pentru a se dedica în întregime muzicii. Astfel, a scris coloana sonoră pentru aproape 70 de filme realizate de numeroși regizori. A susținut concerte și a înregistrat albume în multe țări, printre altele împreună cu sextetul său, dar și cu alte trupe, din care au făcut parte muzicieni de excepție, precum trompetistul Tomasz Stańko sau saxofonistul Zbigniew Namysłowski. A fost fascinat de jazz, care în Polonia comunistă era privit cu scepticism de către autorități, încă din perioada studiilor la liceul de muzică.

Primul film ilustrat muzical de Krzysztof „Komeda” Trzciński a fost etiuda „Doi bărbați și un dulap”/ „Dwóch ludzi z szafą”, din anul 1958, realizată de Roman Polański, student la acea vreme la renumita școală de film din Łódź. Polański avea atunci 25 de ani. Colaborarea dintre compozitor și regizorul polonez a durat până la moartea tragică a lui Komeda în anul 1969.

Cincizeci de ani mai târziu, muzica sa a fost supusă interpretării contemporane a cvintetului Wojtek Mazolewski, care la sfârșitul anului 2019 va lansa albumul „Komeda”.

- WMQ sună excepțional pe disc. „Poloneza” a fost declarată de către prestigioasa revistă americană „DownBeat Magazine”  drept una dintre cele cinci cele mai bune albume de jazz din 2018. Cu toate acestea, adevărata forță a cvintetului sunt concertele live - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care a invitat trupa în România. - Asemeni unei bombe energetice, concertele lor sunt un mix între extraordinara școală poloneză de jazz și sound-ul modern care emoționează publicul contemporan - adaugă aceasta.

Intrarea la concertul organizat cu ocazia ediției jubiliare a festivalului de film CinePOLSKA este gratuită.

Organizatorul concertului WMQ și al Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA este Institutul Polonez din București împreună cu partenerii săi: Asociația Cineaștilor din Polonia, Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez) și Clubul Control. 

Proiecțiile de film ale ediției jubiliare CinePOLSKA (29.10.-3.11.2019) vor începe la București pe 30 octombrie 2019, la ora 20.00, cu premiera în România a celui mai recent film al Agnieszkăi Holland „Domnul Jones” ("Mr. Jones"). Festivalul va avea loc la cinematograful Elvire Popesco (bd. Dacia nr. 77).

Programul complet al festivalului și informații despre bilete >>>

Concertul Wojtek Mazolewski Quintet va avea loc marți, 29 octombrie 2019, ora 20.00, în clubul Control din București (str. Constantin Mille nr. 4). Intrarea gratuită. Doors open: 19.30.

Facebook >>>