Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

CinePOLSKA-Festivalul de Film Polonez la Chișinău

Cele mai noi filme poloneze, premiate la cele mai importante festivaluri din străinătate și cu recorduri la numărul de bilete vândute vor putea fi văzute de spectatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA la Chișinău. Evenimentul va avea loc în perioada 13-17 noiembrie 2019, la cinematograful Odeon. Intrarea va fi liberă.

Foto: Maria Zurbagiu
CinePOLSKA-Festivalul de Film Polonez la Chișinău

- Festivalul va fi inaugurat miercuri, 13 noiembrie, de filmul „Dolce fine giornata” / „Słodki koniec dnia” în regia lui Jacek Borcuch, premiat în 2019 la cel mai prestigios festival de film independent din America, Sundance. Rolul principal este jucat cu măiestrie de legendara actriță poloneză Krystyna Janda, care a jucat în multe dintre filmele lui Andrzej Wajda – spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, organizatorul principal al festivalului CinePOLSKA.

Borcuch spune povestea unei laureate fictive a premiului Nobel pentru literatură, poloneza Maria Linde, care trăiește de mulți ani în Italia. La un moment dat în cariera sa, respectata și adorata scriitoare susține un discurs șocant în timpul ceremoniei de acordare a cetățeniei onorifice a orașului Voltter. Această zi îi va schimba viața. Pentru rolul din „Dolce fine giornata”, Janda a fost apreciată drept cea mai bună actriță în cadrul ediției din acest an a festivalului de la Sundance. 

O zi mai târziu, joi, 14 noiembrie, spectatorii festivalului CinePOLSKA vor cunoaște în filmul „Joaca cu viața” soarta a trei femei de vârste diferite, ale căror vieți sunt distruse de consumul abuziv de alcool. Cu toate acestea, nu este o poveste despre oameni decăzuți ai societății. Regizoarea Kinga Dębska (printre altele autoarea multi-premiatului film „Vaci mai sunt fetele mele”) vorbește despre cum un medic eminent, un procuror talentat și o studentă, care își începe cariera profesională se luptă cu dependența de alcool. Va câștiga vreuna dintre ele această luptă? Puteți afla asta venind la cinematograful Odeon. 

Cu probleme complet diferite se confruntă eroul principal al comediei „Juliusz”, un profesor de arte plastice extrem de simpatic, care va fi proiectată vineri, 15 noiembrie. Singuratic, nemulțumit de munca sa, acesta locuiește cu tatăl său, un pictor excentric. Obosit de nesfârșitele conflicte, Juliusz își pierde încet speranța că viața lui se va schimba. Totul va căpăta o altă turnură atunci când va cunoaște un medic veterinar, care, în afară de propria clinică, are și datorii la gangsteri. Autorii comediei sunt  creatorii filmului de succes „Planeta celor singuri”, pe care spectatorii CinePOLSKA din Chișinău l-au văzut în 2017. 

Sâmbătă seara, pe 16 noiembrie, pentru prima dată în Republica Moldova va fi prezentat filmul „Clerul” regizat de Wojciech Smarzowski, care a înregistrat un record istoric la numărul de bilete vândute în Polonia. Peste 5 milioane de spectatori l-au văzut în cinematografe. Prezentând destinele a trei preoți, filmul, care a provocat multe controverse, înfățișează nu numai biserica catolică din Polonia, ci și  problemele cu care se confruntă Europa contemporană. Având în rolurile principale actori de excepție, „Clerul” este nominalizat la premiile Academiei Europene de Film 2019. De asemenea, a primit premiul criticilor FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film TIFF din Cluj-Napoca. 

Festivalul CinePOLSKA se va încheia duminică, 17 noiembrie, cu proiecția filmului „Fuga” în regia Agnieszkăi Smoczyńska, premiată la festivalul Sundance pentru cel mai bun debut cu filmul „Fiicele dansului”. Regizoarea poloneză și-a prezentat cel mai nou film pentru prima dată la Cannes, în cadrul prestigioasei „Săptămâni a criticii de film” (Semaine de la Critique). De asemenea, a obținut premii și la cel mai important festival de film din Polonia.

Toate filmele vor fi prezentate cu subtitrare în limba română. 

Organizatorii Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care se desfășoară în România și Republica Moldova sunt Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia. Parteneri în Moldova sunt Studioul Moldova Film, cinematograful Odeon și Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova. 
Festivalul CinePOLSKA, 13-17.11.2019, Cinema Odeon (str. Eminescu nr. 55), Chișinău
 

PROGRAMUL FESTIVALULUI:

13.11.2019, ora 19.00 - DOLCE FINE GIORNATA / Słodki koniec dnia (regia Jacek Borcuch). ATENȚIE! Filmul este vorbit în mare parte în limba italiană și va avea subtitrare în limba română. Nu va fi subtitrare în limba polonă. 

14.11.2019, ora 19.00 - JOACA CU VIAȚA / Zabawa zabawa (regia Kinga Dębska). Film în limba polonă, cu subtitrare în limba română.

15.11.2019, ora 19.00 - JULIUSZ (regia Aleksander Pietrzak). Film în limba polonă, cu subtitrare în limba română.

16.11.2019, ora 19.00 - CLERUL (regia Wojciech Smarzowski). Film în limba polonă, cu subtitrare în limba română.

17.11.2019, ora 19.00 - FUGA (regia Agnieszka Smoczyńska). Film în limba polonă, cu subtitrare în limba română.

Programul detaliat și informații despre filme >>>

Facebook >>>