Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Cinematografia poloneză la Mediaş

Festivalul Filmului Central-European de la Mediaș devine, după patru ani de existență, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din România. Evident, în programul lui sunt incluse și filme poloneze. Pentru marele premiu va lupta filmul „Ida”, în regia lui Paweł Pawlikowski, în timp ce alte nouă filme vor putea fi vizionate în secțiunile „Omagiu Andrzej Wajda”, „Panorama” și „Filme clasice în limba idiș”.

Cinematografia poloneză la Mediaş

Secțiune: COMPETIȚIE MECEFF „7+1”

 

Ida

 

Polonia, Danemarca, 2013, 80 min. 

 

Regia: Paweł Pawlikowski

Scenariul: Paweł Pawlikowski, Rebeca Lenkiewicz

 

Polonia, 1962. Anna este novice, o orfană crescută de călugăriţe la mănăstire. Înainte de a se călugări, Anna trebuie să o întâlnească pe Wanda, singura ei rudă în viaţă. Wanda, un fost procuror de stat temut, îi spune Annei că este evreică. În copilărie, Anna fusese creştinată pentru a fi protejată de Holocaust. Cele două femei încep o călătorie pentru a descoperi nu doar povestea tragică a familiei lor, ci şi pe ele însele. Ele îşi pun sub semnul întrebării religia şi toate ideile în care au crezut.

Proiecție: 4 septembrie, ora 18:30 - Casa Traube 

 

Secțiune: OMAGIU ANDRZEJ WAJDA

 

Cenuşă şi diamant / Popiół i diament

 

Polonia, 1958, 98 min.

 

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Jerzy Andrzejewski, Andrzej Wajda, după romanul lui Jerzy Andrzejewski

 

În ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Maciek, un tânăr luptător din Rezistenţă, primeşte ordinul de a-l ucide pe Szczuka, un lider comunist regional, despre care se presupune că va juca un rol important în noul guvern al Poloniei staliniste. Deşi în trecut i-a fost uşor să omoare, de data aceasta Maciek ezită, deoarece Szczuka i-a fost tovarăş de arme, dar el trebuie să decidă rapid dacă se supune ordinului sau nu. Povestea prezintă dilemele politice şi morale asociate cu Rezistenţa Anticomunistă, care urmează să fie suprimată în curând.

Proiecție: 2 septembrie, ora 14:00 - Casa Traube 

 

Omul de marmură / Człowiek z marmuru

Polonia, 1977, 156 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Alexander Ścibor-Rylski

 

În 1976, Agnieszka, o tânără regizoare, îşi face filmul de diplomă despre Mateusz Birkut, un zidar şi lider al muncitorilor, a cărui carieră strălucită s-a încheia, brusc şi neaşteptat, cândva prin 1952. Începe „investigaţia” particulară, care are ca scop stabilirea cauzelor succesului şi decăderii lui Birkut. Agnieszka obţine secvenţe tăiate, filmări cenzurate şi interviuri cu prietenii bărbatului, fosta sa soţie şi cineastul care-l transformase într-un erou. Se iveşte astfel un portret al lui Birkut: el credea în revoluţia muncitorilor, în ridicarea de case pentru toţi, şi chiar virtuţile sale i-au provocat declinul. Aflând povestea dramaticei lui vieţi, Agnieszka descoperă şi dezvăluie tristul adevăr despre anii 1950, perioada stalinistă a Poloniei. Coordonatorul ei, deranjat de conţinutul filmului, ucide proiectul, pretinzând că regizoarea şi-a depăşit bugetul alocat. Există vreun mod prin care Agnieszka poate să-şi termine filmul?

 

Proiecție: 3 septembrie,  ora 20:30 - Cinema Mediensis

 

Peisaj după bătălie / Krajobraz po bitwie

Polonia, 1970, 100 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Andrzej Wajda, Andrzej Brzozowski, după povestiri de Tadeusz Borowski

 

Trupele americane eliberează un lagăr de concentrare din Germania şi îl transformă într-o tabără de refugiaţi. Totuşi, prizonierilor eliberaţi nu li se permite să plece. Unul dintre ei este un tânăr polonez, Tadeusz. El scrie poeme şi citeşte zelos, trecând totodată printr-o puternică criză psihologică şi ideologică. Este posibil ca un om care a supravieţuit infernului unui lagăr de concentrare să uite vreodată? Atmosfera din tabără este tensionată, cu dispute neîncetate şi încăierări. Tadeusz nu reuşeşte să comunice cu deţinuţii compatrioţi, care întruchipează maladiile naţionale şi invidia reciprocă... Într-o zi în tabără vin nişte femei. Tadeusz se împrieteneşte cu una dintre ele, o tânără evreică poloneză pe nume Nina. Fata îl îndeamnă să fugă împreună cu ea.

Proiecție: 4 septembrie, ora 13:30 - Cinema Mediensis 

 

Omul de fier / Człowiek z żelaza

Polonia, 1981, 146 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Alexander Ścibor-Rylski

 

Omul de fier reprezintă continuarea filmului lui Wajda Omul de marmură (Człowiek z marmuru). În 1980, muncitorii din docurile portului Gdansk declanşează o grevă. Fiul lui Mateusz Birkut, Maciek Tomczyk, este unul dintre muncitorii din docuri şi, de asemenea, un activist al comitetului de grevă. Partidul îl trimite pe Winkel, un reporter slab şi alcoolic, să scoată la iveală lucruri compromiţătoare despre Tomczyk şi comitetul de grevă. Un muncitor devine un „om de fier” forjat de experienţă, un fiu se împacă cu tatăl său, un cuplu se îndrăgosteşte, un reporter caută curaj şi un popor trece prin schimbări istorice. Filmul utilizează secvenţe de ştiri despre protestele din 1968 şi 1970, precum şi despre naşterea ulterioară a sindicatelor libere şi a mişcării Solidaritatea.

Proiecție: 4 septembrie, ora 20:30 - Cinema Mediensis

 

Canalul / Kanał

Polonia, 1957, 91 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Jerzy Stefan Stawiński, după povestirea sa

 

În ultimele zile ale Revoltei din Varşovia, locotenentul Zadra conduce o companie de 43 soldaţi şi civili într-o bătălie disperată printre ruine. Opunându-se ofensivei germane izolat de camarazii săi, Zadra primeşte ordinul de a se retrage prin sistemul de canalizare (kanal). Zadra şi oamenii săi şovăiesc, deoarece asta ar însemna că recunosc pierderea luptei, însă decid să se supună. Totuşi, pe măsură ce bărbaţii şi femeile se retrag, devine clar că încercarea lor disperată de a fugi de iadul bătăliei va provoca mai multe morţi şi mai multă suferinţă. Bazat pe evenimente reale, Canalul, primul film realizat despre Revolta din Varşovia, reprezintă simbolic infernul terestru.

 

Proiecție: 5 septembrie, ora 11:30 - Cinema Mediensis 

 

Domnişoarele din Wilko / Panny z Wilka

Polonia, 1979, 111 min.

Regia: Andrzej Wajda

Scenariul: Zbigniew Kamiński, după nuvela lui Jarosław Iwaszkiewicz

 

Pe la sfârşitul deceniului trei, Wiktor Ruben, un bărbat care se apropie de 40 de ani, director al unei mici fabrici, vine la ţară pentru a-şi vedea mătuşa şi unchiul, precum şi pentru a vizita o casă din vecinătate, unde şi-a petrecut anii tinereţii împreună cu tinerele fete de acolo. Dar de-atunci s-au schimbat multe. Mătuşa şi unchiul său au îmbătrânit. Viaţa fetelor odată tinere din Wilko este şi ea diferită acum: Julia are două gemene, Jola, care fusese mereu foarte emancipată, s-a măritat, Fela, pe care el o iubise, s-a stins în mod neaşteptat, Zosia şi Kasia s-au schimbat şi ele, iar mica Tunia a înflorit, devenind o frumoasă domnişoară. Prezenţa lui Ruben, amintirile lui şi dorinţa sa de a reînvia trecutul perturbă viaţa pe care rezidenţii şi-o închipuie liniştită, revelând complicatele lor destine, tragedii şi eşecuri.

Proiecție: 6 septembrie, ora 13:30 - Cinema Mediensis 

 

Secțiune: PANORAMA

Maica Ioana a Îngerilor / Matka Joanna od Aniołów

Polonia, 1961, 104 min.

Regia: Jerzy Kawalerowicz

Scenariul: Tadeusz Konwicki, Jerzy Kawalerowicz, după romanul lui Jarosław Iwaszkiewicz

 

În secolul al XVII-lea, în mediul rural polonez, un preot cucernic şi pios, părintele Suryn, soseşte pentru a trata un caz scandalos de posesiune demonică din mănăstirea locală, unde forţe întunecate le-au condus pe măicuţe la episoade de isterie în masă şi de frenezie cu încărcătură sexuală. Cea mai profund afectată este Maica Ioana, care a devenit amanta satanică a desfrâului pentru surorile din subordinea sa. Confruntând-o în sesiuni private de exorcizare, Suryn înţelege că va trebui să treacă prin toate chinurile iadului pentru a o salva pe Ioana, condamnându-se singur la beznă pe vecie pentru mântuirea ei.

Proiecție: 6 septembrie, ora 14:00 - Casa Traube 

 

Manuscrisul găsit la Saragosa / Rękopis znaleziony w Saragossie

Polonia, 1964, 177 min.

Regia: Wojciech Jerzy Has

Scenariul: Tadeusz Kwiatkowski

 

În timpul Războaielor Napoleoniene, un ofiţer descoperă într-o clădire părăsită o carte veche, care relatează povestea bunicului său, Alfons van Worden, căpitan în garda valonă. Un bărbat caracterizat de curaj şi onoare, acesta caută cel mai scurt drum prin munţii Sierra Morena. La un han, Venta Quemada, cinează cu două prinţese islamice. Ele îl numesc vărul lor şi îl seduc. Se trezeşte printre cadavrele de sub o spânzurătoare. Întâlneşte un eremit şi un păstor de capre. Fiecare îşi spune povestea. El se trezeşte din nou lângă spânzurătoare. Este salvat din mâinile Inchiziţiei, întâlneşte un cabalist şi ascultă mai multe poveşti-în-poveşti. Aceste poveşti în ramă, dintre care multe se intersectează şi interrelaţionează între ele, abundă în elemente gotice, picareşti şi erotice. Filmul a fost, la lansare, un succes în Polonia şi în alte părţi ale Blocului Estic. Ulterior, el a dobândit un anumit succes critic şi în SUA, atunci când cineaşti precum Martin Scorsese şi Francis Ford Coppola l-au redescoperit şi i-au încurajat distribuţia.

Proiecție: 6 septembrie, ora 20:30 - Cinema Mediensis 

 

Secțiune: Filme clasice în limba idiș restaurate de NCJF

Mămica / Mamele

Polonia, 1938, 117 min.

Proiecție: 4 septembrie, ora 19:00 - Sinagoga

 

O legendă din Vilnius: Puterea Rabinului / Dem Rebns Koyekh

Polonia, 1933, 60 min.

Proiecție: 3 septembrie, ora 19:00 - Sinagoga