Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Cinematografia poloneză la ClassFest din Chișinău

Ediția din acest an a Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și Film ClassFest din Chișinău găzduiește mai multe evenimente menite să prezinte faimoasa „școală poloneză”. În program se găsesc două masterclass-uri susținute de producătoarea Dorota Paciarelli, o expoziție dedicată regizorului polonez Krzysztof Kieślowski și proiecții de filme realizate de studenți ai Școlii Superioare de Stat de Film, Televiziune și Teatru din Łódź.

Cinematografia poloneză la ClassFest din Chișinău

În perioada 21-26 noiembrie, Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău organizează cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Film „ClassFest” – o acţiune artistică internaţională, unică pentru studenţii şi tinerii din Republica Moldova, menită să promoveze valorile artei contemporane, să menţină şi să dezvolte dialogul intercultural şi schimbul de experienţă între şcolile de film, să încurajeze tinerii artişti, oferindu-le posibilitatea de a-şi prezenta cele mai bune producţii artistice. La eveniment participă 9 instituții de învățământ superior din Austria, Belarus, Italia, Georgia, Germania, Moldova, Polonia, România și Ucraina. Pe parcursul celor cinci zile de festival, spectatorii vor avea ocazia să vadă filme studențești și să participe la ateliere susținute de cineaști experimentați.

O manifestare conexă Festivalului va fi expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski”. Anul 2016, în care acesta ar fi împlinit 75 de ani, și când comemorăm 20 de ani de la moartea regizorului, este marcat în Polonia, dar și în numeroase alte țări ca Anul Krzysztof Kieślowski. Expoziția, pregătită de Fundația poloneză In Situ, care, în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară creează Arhivele Creației lui Krzysztof Kieślowski și organizează, de aproape 6 ani, festivalul „Hommage à Kieślowski”. Expoziția ne apropie personalitatea marelui regizor, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în munca de regizor. Versiunea românească a expoziției a fost pregătită de Institutul Polonez din București. Expoziția este prezentată la sediul AMTAP, str. Mateevici 111.

De asemenea, în cadrul ClassFest, producătoarea Dorota Paciarelli va susține două masterclass-uri: un masterclass de regie și scenariu, intitulat „Uită-te cu atenţie sau ce putem învăţa astăzi de la Kieślowski?”, care va avea loc pe 22 noiembrie, la sediul AMTAP (str. Mateevici 111), precum și unul de producție cinematografică: „Cooperează! Cum să începi promovarea filmului în străinătate şi coproducţiile”, pe 24 noiembrie, tot la sediul AMTAP.

Dorota Paciarelli, absolventă a facultății de producție cinematografică și a Școlii Naționale de Film PWSFTviT din Łódź, Polonia. De mulți ani ocupă funcții de conducere în instituții din Germania și Polonia dedicate fondurilor cinematografice, este producătoare de film, consultant și manager cultural. Promovează opera artistică și activitatea pedagogică a celebrului regizor Krzysztof Kieślowski cu care a colaborat între anii 1983-1996, organizând ateliere de creație cinematografică în calitate de agent al acestuia în țările germanofone. Promovează coproducțiile europene și îmbunătățirea calității scenariilor. Din ianuarie 2016, Dorota Paciarelli este director artistic al Festivalului de Film „Hommage a Kieślowski” din Sokołowsko, a  cărui ultimă ediție, schimbată radical, a prezentat 18 filme din Polonia și întreaga Europă și a oferit 16 dezbateri importante despre producția cinematografică. 

Tot în cadrul ClassFest, joi, 24 noiembrie, de la ora 15.00, la Cinematograful Odeon (str. Mihai Eminescu 55) vor fi prezentate filme realizate de studenți ai Şcolii Superioare de Stat de Film, Televiziune și Teatru din Łódź: 

Un film documentar, animaţie, regia: Marcin Podolec (7’)
Gigantul, live action, regia: Tomasz Jeziorski (30’)
Mahmureală, live action, regia: Maciej Buchwald (17’)
Garduri, animaţie, regia: Natalia Krawczuk (7’)
Copilul, live action, regia: Karol Starnawski (20’)
Micul nostru joc, live action, regia: Katarzyna Lesisz (19’)