Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Omul în oglinda Cehiei

Lumea cehă a secolului al XX-lea, prezentată în poveștile despre personalități extraordinare ale culturii și politicii acestei țări, a stat la baza spectacolului „Diploma cehă” / „Český díplom” al Teatrului Jan Kochanowski din Opole. Publicul român îl va vedea duminică, 29 septembrie, la Piatra Neamț, în timpul celei de-a 31-a ediții a celui mai vechi festival de teatru românesc.

Foto: Michał Olszewski
Omul în oglinda Cehiei

În „Diploma cehă” („Český díplom”), Cehoslovacia și istoria sa complicată, prezentată în diverse culori, adesea tragicomice, devine o oglindă în care ne putem vedea pe noi înșine.

Spectacolul este inspirat din reportajele celebrului reporter și cehofil Mariusz Szczygieł (cititorul român le poate cunoaște în cele două volume apărute în limba română: „Gottland” și „Raiul pe pământ”). Biografiile eroilor cărților sale, precum Jan Palach - studentul care și-a dat foc pentru a protesta împotriva agresiunii armatelor Pactului de la Varșovia împotriva Cehoslovaciei, răzbunătoarea singuratică Olga Hepnarowa sau vedeta demodată de muzică pop Karel Gott, pe de o parte demontează stereotipurile polonezilor despre vecinii din sud, pe de altă parte obligă spectatorul să reflecte asupra propriei condiții sociale.

Spectacolul „Diploma cehă” va fi prezentat la Teatrul Tineretului (Piața Ștefan cel Mare nr. 1) din Piatra Neamț pe 29 septembrie, la ora 18.00.

Festivalul de Teatru din Piatra Neamț este cel mai vechi eveniment de acest gen din România. Prima ediție a avut loc în anul 1969 și a fost locul unde s-au întâlnit originalitatea, experimentul și nonconformismul.

Institutul Polonez din București susține pentru prima dată evenimentul, al cărui director este Gianina Cărbunariu, cunoscut dramaturg și regizor de teatru român.

Bilete <<<

Recomandăm cărțile lui Mariusz Szczygieł în limba română:

„Gottland” >>>

„Raiul pe pământ” >>>