Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Proiectul „Cercetașii uniți” premiat

Cercetașii polonezi, care în iulie 2018, la inițiativa Institutului Polonez din București și în colaborare cu cercetașii din România, au realizat proiectul educațional „Cercetașii uniți”, pe 23 februarie 2019 au primit din mâinile autorităților organizației lor o distincție pentru modul excepțional în care au sărbătorit împlinirea a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei. 

Foto: Vincent Malinowski / ZHP. Na zdjęciu uczestnicy programu "Skauci Niepodległej"
Proiectul „Cercetașii uniți” premiat

Premiul a fost acordat în urma plebiscitului național „Excepționalii 2018” organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Gândirii, adică a sărbătorii tuturor cercetașilor, celebrată cu prilejul zilei de naștere a celui care a fondat mișcarea scout, Robert Baden-Powell. Peste 50 de inițiative s-au înscris în concurs, dintre care Capitulul Excepționalilor a acordat 10 distincții, inclusiv celei realizate în România. Gala premiilor a avut loc la Zabrze, în vechea mină de cărbune Guido, la 320 metri sub pământ. 

În cadrul plebiscitului  „Excepționalii 2018”, cercetașii au ales câștigătorii pentru cinci categorii, printre altele pentru cel mai bun tânăr lider sau cel mai eficient management. Pe lângă aceste premii, Capitulul Excepționalilor a acordat, de asemenea, distincții pentru modul excepțional în care a fost sărbătorită împlinirea a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei. Câștigătorii au primit premiile din mâinile Comandantului și al Președintelui Uniunii Cercetașilor din Polonia.

Cercetașii polonezi din Subunitatea de Cercetași Wrocław Grunwald “11” din cadrul Detașamentului Chorągiew Dolnośląska al Uniunii Cercetașilor din Polonia, la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București, și în colaborare cu cercetașii de la cea mai mare organizație din România, Cercetașii României, timp de două săptămâni, în iulie 2018, au realizat în Maramureș și Bucovina programul educațional „Skauci Niepodległej” / „Cercetașii Uniți”. Au participat la el aproape 100 de tineri din ambele țări, inclusiv cca. 40 de tineri reprezentanți ai minorității poloneze din Bucovina.
  
Programul a constat din două părți. A început cu o drumeție prin Munții Rodnei, în timpul căreia tinerii s-au cunoscut între ei, precum și au învățat despre cultura, istoria și limba ambelor țări. A doua parte, de staționare, a avut loc în Pleșa, un sat pitoresc din Bucovina, locuit de populația poloneză. În vecinătatea acestei localități, cercetașii polonezi au construit o tabără, în care, în perioada 19-23 iulie 2018, copiii din minoritatea poloneză din Bucovina împreună cu tineri cercetași români din Iași și Suceava au participat la jocuri educaționale și activități în aer liber având ca temă Polonia și împlinirea a 100 de la recâștigarea independenței Poloniei, dar și 100 de ani de la Marea Unire a României.
 
Uniunea Cercetașilor din Polonia este una dintre cele mai mari organizații neguvernamentale din Polonia și numără peste 100.000 de membri. În vara anului 2020, aceasta va găzdui Jamboreea Europeană, adică întâlnirea cercetașilor de pe întreg continentul, care va avea loc la Gdańsk, la Marea Baltică.
 
Mai multe informații despre „Cercetașii Uniți” >>>

 
Foto: Ola Godziszewska/ZHP
 
Urmărește filmul de la gala „Excepționalii 2018” >>>
 
Lista tuturor laureaților >>>