Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Cercetașii din Polonia și România în Bucovina

Timp de două săptămâni, zeci de cercetași din cele mai mari organizații de acest fel din Polonia și România vor cunoaște istoria și cultura ambelor țări în cadrul unui program educațional în munții Maramureșului și Bucovina. La activități vor participa și tineri din minoritatea poloneză. Pretextul pentru această întâlnire neobișnuită, inițiată de Institutul Polonez din București, sunt două centenare – recucerirea independenței Poloniei și Marea Unire a României.

Cercetașii din Polonia și România în Bucovina

Cercetașii polonezi și români vor participa la programul educațional, care se compune din două părți  - drumeția pe munte și staționarea în Bucovina, în Pleșa, unul dintre cele mai pitorești sate din România, locuit de polonezi. În apropierea acestei localități, între 19 și 23 iulie, cercetașii vor organiza activități în aer liber pentru copiii și tinerii din minoritatea poloneză din Bucovina. Sâmbătă, 21 iulie, tinerii vor sărbători împreună cele două centenare importante pentru ambele țări, în tabăra lor fiind invitați reprezentanți ai comunității locale și ai autorităților.

Ideea acestui program educațional comun, intitulat „Cercetașii Uniți” și dedicat cercetașilor din Polonia și România, a luat naștere anul trecut la RoJAM, cea mai importantă întâlnire anuală a cercetașilor români din cadrul celei mai mari organizații din țară, Cercetașii României. Printre oaspeții RoJAM s-au aflat și polonezi de la Asociația Cercetășiei Poloneze, care au reprezentat Detașamentul Chorągiew Dolnośląska (Hufiec Wrocław Północ).

- Cercetășia a jucat un rol foarte important în istoria Poloniei în încercarea noastră de a ne asigura independența și în lupta pentru obținerea ei. Această mișcare a fost importantă și în istoria României. Ea a ajutat și continuă să ajute la educarea oamenilor, pentru care binele comun sau binele patriei sunt foarte importante - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București. - Participând la RoJAM, împreună cu două dintre cele mai mari organizații de cercetășie din țările noastre și, în colaborare cu Uniunea Polonezilor din România, ne-am gândit că merită să folosim acest fundament  comun în anul 2018, când Polonia și România sărbătoresc 100 de ani cruciali pentru forma lor actuală. Mulțumită muncii noastre comune, a fost creat un program educațional pe care îl cofinanțăm - adaugă aceasta.

Ambele părți ale programului vor fi completate cu activități comune în cadrul cărora tinerii din cele două țări vor cunoaște istoria, obiceiurile, tradițiile și cultura ambelor popoare. Tinerii polonezi din Bucovina vor putea să învețe abilități importante pentru orice cercetaș, precum capacitatea de a se descurca în situații dificile, folosirea hărții și a busolei, abilități utile și în viața de zi cu zi.

Organizatorii nu au ales întâmplător nordul României ca loc de întâlnire a cercetașilor. În anii ’30 ai secolului al XX-lea, cercetășia a fost cea mai mare și cea mai activă organizație poloneză din România. Avea peste 500 de membri, localizați în mare parte în nordul țării.

- Mulțumită colaborării noastre cu organizațiile cercetașilor din România și Polonia vrem să ne referim la această tradiție și să arătăm că astăzi cercetășia este o fereastră către lume pentru tineri, îi ajută să-și dezvolte abilități importante pentru viața adultă și poate fi o propunere interesantă pentru petrecerea timpului liber, chiar și pentru cea mai tânără generație de polonezi din Bucovina - adaugă directorul Skieterska.

Publicat: 16-07-2018

Unde şi când?

ie6_update_hello_we_are_in 2018! ...ie6_update_browser_is_old

ie6_update_install_one_of_alternatives

...ie6_update_and_then_come_back :)