Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Centenar Tadeusz Kantor, la Teatrul Odeon

Până pe 16 aprilie, în foierul sălii Studio al Teatrului Odeon puteți vizita expoziția "Fotografia ucide oamenii" care conține fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor, semnate de Romano Martinis.

Foto: Romano Martinis
Centenar Tadeusz Kantor, la Teatrul Odeon

Tadeusz Kantor (6 aprilie 1915, Wielopole - 8 decembrie 1990, Cracovia) este unul dintre cei mai cunoscuți artiști polonezi, opera sa incluzând teatru, în calitate de regizor, dar și scenografie și pictură. Regizorul este cunoscut mai ales pentru felul în care a revoluționat arta scenică internațională, prin concepțiile sale inovatoare. Cele mai cunoscute spectacole ale sale sunt Clasa moartă (1975), Wielopole, Wielopole (1981) sau Astăzi este ziua mea (1990).


Fotografia ucide oamenii - Expoziția de fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor semnate de artistul fotograf Romano Martinis.
În anul 1969, Romano Martinis a fost primul fotograf de scenă care a documentat creația teatrală a lui Tadeusz Kantor. Mai târziu, regizorul însuși l-a ales pe Martinis pentru a-l urma – pe el împreună cu actorii companiei Cricot 2 – în turneele lor prin Europa. Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea lui Kantor. Martinis a documentat printre altele spectacolele Astăzi este ziua mea, Clasa Moartă și Wielopole, Wielopole. Datorită calității și complexităţii imaginilor sale, fotografiile de scenă ale lui Romano Martinis reprezintă un document unic care contribuie la înțelegerea rolului important pe care l-a avut Tadeusz Kantor în viața culturală a secolului douăzeci.