Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Centenar Tadeusz Kantor la ClassFest din Chișinău

Participanții și spectatorii Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru „ClassFest” din Chișinău au ocazia să cunoască mai îndeaproape creația lui Tadeusz Kantor, unul dintre cei mai importanți reformatori în teatru ai secolului al XX-lea. În program sunt incluse proiecții cu înregistrări din spectacolele lui Kantor, o expoziție de fotografii și un performance pregătit de Teresa și Andrzej Wełmiński, actori ai Teatrului Cricot2, împreună cu studenți din Chișinău.

Foto: Romano Martinis
Centenar Tadeusz Kantor la ClassFest din Chișinău

Expoziția Fotografia ucide oamenii – fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor, semnate de artistul fotograf Romano Martinis. În anul 1969, el a fost primul fotograf de scenă care a documentat creaţia teatrală a lui Tadeusz Kantor. Colaborarea lor a durat douăzeci de ani, până la moartea regizorului. Datorită calităţii şi completitudinii imaginilor sale, fotografiile de scenă reprezintă un document unic, care contribuie la înţelegerea rolului important pe care l­-a avut Tadeusz Kantor în viaţa culturală a secolului al XX-lea.

Expoziția va fi prezentată pe toată durata festivalului pe gardul Academiei de Muzică, Teatru și Arle Plastice, str. Mateevici nr. 111.

Kantor. Diseară este ziua mea. Proiecții ale spectacolelor lui Tadeusz Kantor

Trei înregistrări ale spectacolelor lui Tadeusz Kantor, realizate pentru Televiziunea Poloneză ca piese de teatru TV. Înainte de începerea proiecției, Andrzej și Teresa Wełmiński, actori ai Teatrului Cricot2, vor face o scurtă prezentare, dat fiind că au participat la crearea acestor spectacole. Proiecțiile sunt subtitrate în limba engleza.

29.04., ora 21.30, Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice: Clasa moartă; Wielopole, Wielopole

30.04., ora 21.00, Academia de Muzică,Teatru şi Arte Plastice: Astăzi este ziua mea

Hieroglifele din paie. Performance rezultat din atelierele „După Kantor”

2.05., ora 17.30, Teatrul Eugene Ionesco

Atelierele pentru studenții secțiilor de actorie și scenografie din cadrul Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău au avut loc între 14 și 27 aprilie 2015 și au fost coordonate de Teresa și Andrzej Wełmiński, foști actori ai lui Tadeusz Kantor. Atelierele au fost dedicate lui Tadeusz Kantor și au avut ca scop inițierea studenților AMTAP în spațiul de idei al Teatrului Cricot, în practica și metodele acestuia. Țelul atelierelor consta în înțelegerea procesului creativ, cunoașterea modului de a acționa caracteristic și metodelor originale folosite în cadrul Teatrului Cricot-2. Cei doi coordonatori au prezentat propria experiență începută în anul 1973 în cadrul teatrului lui Tadeusz Kantor și continuată, după încetarea activității companiei Cricot-2, prin alte activități teatrale și prin crearea unor spectacole proprii și autonome. Transmiterea cunoștințelor despre Teatrul Cricot-2 nu se realiza prin descrierea înregistrărilor unor spectacole care au fost odinioară vii ci prin împărtășirea de facto a unei experiențe creatoare care atinge aspectele fundamentale ale artei contemporane, sublinierea rolului riscului, creativității, nesiguranței, caracterului ireversibil al artei și co-responsabilității pentru forma finală pe care o ia opera.

Organizarea atelierului a fost posibilă mulțumită sprijinului oferit de Institutul Adam Mickiewicz și Fundația Andrzej și Teresa Wełmiński.

Tadeusz Kantor s-a născut în 1915, la Wielopole, în Polonia, şi a rămas în istoria culturală a secolului XX drept un inovator al artelor vizuale. Pentru regizorul polonez, teatrul este condiţionat de rememorare şi este o artă care resimte continuu respiraţia morţii, pentru că, spune Kantor, „Memoria transferă realitatea în trecutul care moare în continuu”.