Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Câștigătorii concursului pentru sigla prieteniei

Aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului cu privire la relațiile prietenești și la cooperarea dintre Republica Polonă şi România va fi marcată prin „sigla prieteniei polono-române” concepută de polonezul Jacek Doszyń. Lucrarea sa a câștigat concursul organizat de Institutul Polonez din București, sub înaltul patronaj al Ministrului Afacerilor Externe al României, domnul Titus Corlățean, și al Ambasadorului Republicii Polone în România, E. S. domnul Marek Szczygieł.

Câștigătorii concursului pentru sigla prieteniei

Sigla realizată de Jacek Doszyń va fi inclusă printre altele în corespondența oficială a misiunilor diplomatice poloneze în România, precum și a părții române pe tot parcursul anului 2013, dar și pe materialele promoționale ale acestora. Juriul, compus din reprezentanți ai Institutului Polonez, Ambasadei Republicii Polone la București și Ministerului Afacerilor Externe din România, a avut o misiune grea – în concurs s-au înscris aproape 400 de lucrări realizate de 230 de graficieni din România și Polonia. „Au fost multe sigle excepțional de bune. Cu toate acestea, lucrarea câștigătoare a fost aleasă de juriu în mod unanim.” – susține Maja Wawrzyk, directorul Institutului Polonez și președintele juriului. „Sigla concepută de domnul Doszyń este simplă și în același timp sugestivă, conceptul său grafic interesant prezentând conținuturile pe care vrem să le transmitem prin aceasta.” Sigla câștigătoare este o stilizare a unor panglici în culorile naționale ale ambelor țări, care sunt dispuse sub forma literelor R și P, precum și a numărului 20. Premiul pentru realizarea acestui logo este în valoare de 1000 de euro.

Juriul a decis să premieze încă trei graficieni ale căror lucrări au atras atenția juriului în mod special. Ele aparțin Ancăi Benera din România și polonezelor Ewelina Pulka și Natalia Szymonik, cărora le vor fi acordate premii în obiecte.

Organizatorii mulțumesc tuturor participanților pentru interesul deosebit acordat concursului, precum și pentru numărul mare de lucrări trimise.

Prezentarea oficială a siglei câștigătoare va avea loc la începutul lunii februarie, în cadrul conferinței de presă la care vor participa Ministrul Afacerilor Externe al României și Ambasadorul Republicii Polone în România.

Proces-verbal
întocmit în urma ședinței comisiei de jurizare a concursului „Sigla prieteniei polono-române”, care s-a întrunit la data de 15.01.2013, la sediul Institutului Polonez din București

1. Până la data de 10 ianuarie 2013 inclusiv, ora 24.00, s-au înscris în concurs 230 de persoane, care au trimis una sau mai multe propuneri de sigle. 388 de proiecte care au respectat condițiile cuprinse în regulamentul concursului au fost supuse jurizării.
2. Comisia de jurizare a fost compusă din câte doi reprezentanți ai Institutului Polonez din București, Ambasadei Republicii Polone la București și Ministerului Afacerilor Externe din România. Fiecare instituție a avut drept de vot doar o singură dată în timpul jurizării. Jurizarea s-a făcut pe baza „Regulamentului concursului «Sigla prieteniei polono-române»”, postat pe pagina web a Institutului Polonez la 4 decembrie 2012, și a „Regulamentului comisiei de jurizare a concursului «Sigla prieteniei polono-române»”, acceptat în mod unanim de toate cele trei instituții care au participat la jurizare.
3. Lucrările din concurs au fost prezentate juriului în mod anonim, astfel încât să nu fie posibilă identificarea autorilor acestora. Fiecare lucrare a primit un cod format din litere și cifre.
4. Evaluarea lucrărilor s-a desfășurat în trei etape. În prima etapă a jurizării, fiecare instituție a selectat un număr de 40-42 de lucrări dintre cele 388 supuse jurizării. În a doua etapă, membrii juriului și-au confruntat rezultatele în urma eliminării lucrărilor și au întocmit o listă cu lucrările considerate că merită a fi premiate. Au fost luate în considerare nouă lucrări apreciate de toate cele trei instituții. Lucrările apreciate doar de două dintre instituții au fost supuse unei noi evaluări. Cinci dintre ele au fost adăugate grupului de lucrări apreciate de toate cele trei instituții. Restul lucrărilor au fost respinse. În a treia etapă, fiecare instituție a evaluat cele 14 lucrări rămase în concurs prin notarea lor cu puncte de la 1 la 14. Cel mai mare punctaj, rezultat în urma adunării punctelor acordate de fiecare instituție, au obținut lucrările având următoarele coduri: ZP191, ZP45 (câte 37 puncte), ZP311 (36 puncte) și ZP295 (29 puncte). Pentru a desemna câștigătorul, s-a votat între primele 2 lucrări care au obținut același punctaj. În mod unanim a fost aleasă câștigătoare lucrarea având codul ZP191. 
5. În urma decodării lucrării s-a constatat că autorul lucrării câștigătoare având codul ZP191 este domnul Jacek Doszyń.
6. Alegerea făcută de juriu a fost motivată de coerența și transparența mesajului transmis de lucrare, precum și de acuratețea în realizarea sa grafică. De asemenea, juriul a apreciat originalitatea conceptului grafic.

7. Juriul a hotărât să premieze suplimentar celelalte trei proiecte, care în cadrul fazei a treia au obținut cel mai mare număr de puncte, după cum urmează:

• prima mențiune se acordă doamnei Anca Benera (lucrarea cu codul ZP45);
• a doua mențiune se acordă doamnei Ewelina Pulka (lucrarea cu codul ZP311);
• a treia mențiune se acordă doamnei Natalia Szymonik (lucrarea cu codul ZP295).