Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Arta poloneză la Noaptea Muzeelor Alba Iulia

Aproape 40 de lucrări ale unor reprezentanți de seamă ai Școlii Poloneze de Afiș vor putea fi văzute la Alba Iulia în perioada 18-26 mai, inclusiv în cadrul Nopții Muzeelor care va avea loc chiar în prima zi a expoziției „Femei în afișul polonez”. Expoziția a fost pregătită la inițiativa Institutului Polonez din București.

Arta poloneză la Noaptea Muzeelor Alba Iulia

Lucrările provin din cea mai mare colecție privată de afișe din Polonia, de peste 40.000 de lucrări, deținută de Krzysztof Dydo, un cunoscător excepțional al acestei forme de artă și proprietarul unei galerii în Cracovia, vor fi prezentate în Casa Forum la invitația Asociației Forum Apulum. În timpul Nopții Muzeelor, pe 18 mai 2019, expoziția va fi deschisă vizitatorilor de la ora 19:00 până la miezul nopții (str. Lupșa nr. 35).

Afișele poloneze se caracterizează prin economia formelor, scrierea inovatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea. „Școala Poloneză de Afiș”, cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic.

Printre autorii afișelor prezentate la Alba Iulia se numără precursorii „Școlii Poloneze de Afiș”, precum Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, printre care un loc important îl ocupă femeile, precum Kaja Renkas, Patrycja Longawa, Starowicz Monika sau Amelia Marcelina.

Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale.