Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Filmul „Arta dispariției”, la One World Romania

Republica Populară Polonă, văzută prin ochii unui preot voodoo din Haiti. Documentarul „Arta dispariției”, în regia lui Bartosz Konopka și Piotr Rosołowski va fi prezentat în cadrul festivalului de film documentar One World Romania, la Secțiunea „După 25 de ani”.

Filmul „Arta dispariției”, la One World Romania

SECȚIUNEA
După 25 de ani


22 martie, ora 20.00 - Cinema Studio (în prezența regizorului Bartosz Konopka)
23 martie, ora 18.00 - Cinema Elvira Popescu (în prezența regizorului Bartosz Konopka)

ARTA DISPARIȚIEI / SZTUKA ZNIKANIA
Polonia, 2013, 51 min.
Regia: Bartosz Konopka, Piotr Rosołowski

„În oraș mă simțeam ca un străin care nu-și găsea locul. Toată lumea era ocupată cu ceva. Însă oamenii nu arătau fericiți. Câteodată, stăteau pe loc, unul în spatele altuia, ore întregi, în liniște. Nu voiau să fie împreună cu mine. Nu voiau nici măcar să fie unul cu altul.”

În 2010, Bartek Konopka și Piotr Rosołowski au spus povestea Zidului de la Berlin din perspectiva iepurilor care locuiau în interiorul său (Rabbit à la Berlin, One World Romania 2010). Astăzi, aceeași echipă spune povestea (semi-fictivă) a socialismului polonez văzut de un preot voodoo. În 1980, Amon Fremon e invitat de regizorul de teatru experimental Jerzy Grotowski să performeze o ceremonie voodoo ca parte a formulei sale de teatru „al surselor”. Arta dispariției începe cu acest moment de sincretism cultural și continuă cu o repovestire „alternativă” a vieții Poloniei socialiste din perspectiva lui Fremon. Filmul e o combinație excentrică de documentar și ficțiune, în care limitele dintre cele două rămân incerte, iar motivul călătorului străin permite o perspectivă originală asupra absurdului lumii socialiste: „Dacă asta e lumea oamenilor, oare cum arată lumea spiritelor?”, se întreabă maestrul voodoo atunci când dă cu ochii de un cartier de blocuri comuniste.
Unul dintre aspectele istoric documentate ale poveștii (parțial) imaginate de Konopka și Rosołowski este sincretismul dintre religia catolică poloneză și voodoo-ul haitian - o consecință a participării trupelor poloneze la Revoluția din Haiti, lucru care a permis stabilirea unor polonezi pe insulă. Ca urmare a acestui fapt, elemente centrale ale catolicismului polonez au fost „traduse” in imagini similare ale credinței locale – cazul Madonei Negre de la Częstochowa care, se spune, a inspirat reprezentările spiritului Ezili Dantor din voodoo-ul haitian – prezent în gândurile și viziunile personajului central.

Filmul face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz” din Varşovia, în 2011, cu ocazia președinției Poloniei în cadrul Uniunii Europene.