Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Anul Witold Lutosławski: concerte la Ateneu

Pe prestigioasa scenă a Ateneului Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va inaugura Anul Witold Lutosławski cu două concerte sub bagheta lui Martin Panteleev, solist Horia Mihail. În acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea compozitorului polonez, considerat un „clasic al contemporanității”. Concertele vor avea loc în zilele de 10 și 11 ianuarie, începând cu ora 19.00.

Anul Witold Lutosławski: concerte la Ateneu

Witold Lutosławski (1913-1994), compozitor și dirijor polonez, a fost unul dintre cei mai importanți creatori de muzică din secolul XX și, alături de Chopin și Szymanowski, unul dintre cei mai celebri compozitori polonezi ai tuturor timpurilor. Prima sa creație muzicală, Preludiu pentru pian, a fost scrisă la vârsta de 9 ani. Începând cu 1928, Lutosławski a urmat cursuri de compoziție, avându-l drept profesor pe renumitul Witold Maliszewski. Între anii 1931 și 1937 a studiat matematica la Universitatea din Varșovia, compoziția (la clasa prof. Witold Maliszewski) și pianul (la clasa prof. Jerzy Lefeld) la Conservator. În timpul războiului și-a câștigat existența cântând la pian prin cafenelele varșoviene, ajutându-i astfel și pe artiștii evrei care se ascundeau, unul dintre ei fiind Władysław Szpilman. În perioada stalinistă compunea cântece pentru radio și muzică de dans. La începuturile Festivalului „Toamna Varșoviană”, Lutosławski a făcut parte din comitetul de organizare a acestuia. În perioada „dezghețului”, de după moartea lui Stalin, a înființat Societatea de Muzică Contemporană. Cele mai cunoscute compoziții ale lui Lutosławski sunt Concertul pentru orchestră, din 1954, Cinci lieduri după versurile Kazimierei Iłłakowiczówna (1957-‘58), în care autorul a folosit pentru prima dată sistemul armonic bazat pe acorduri de 12 tonuri, o tehnică dodecafonică modificată, care a devenit emblematică pentru el, alături de „aleatorismul controlat” - renunțarea la un singur metru pentru toți interpreții, folosit pentru prima dată în Jocuri Venețiene, în anul 1961. În Muzică Funerară din 1954-1958, un omagiu adus lui Béla Bartók, Lutosławski a găsit un punct de echilibru ideal între clasic și modern în muzică. Piesele lui au fost deseori interpretate politic: Concertul pentru violoncel din 1970, compus pentru Mscislav Rostropovici, a fost văzut de mulți ca o alegorie a conflictului individului (reprezentat aici de un violoncel) împotriva regimului (orchestra). Începând cu anii ’60, a compus la solicitarea expresă a marilor filarmonici.

Piesele care vor fi interpretate în cadrul concertelor de la Ateneul Român sunt Variațuni pe o temă de Paganini din anul 1978, o rearanjare a compoziției proprii pentru două piane din 1941, și Mica Suită, din 1950.

Anul 2013 a fost declarat în Polonia „Anul Lutosławski”. Pentru omagierea personalității și operei acestui mare compozitor se organizează un număr mare de concerte și alte evenimente care au loc nu doar în Polonia, ci și în întreaga lume. 

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Martin Panteleev a luat primele lecții de vioară la vârsta de patru ani. Între 1983 și 1995 a studiat la Școala Națională de Muzică „Lyubomir Pipkov" din Sofia, orașul său natal. Ulterior și-a continuat studiile la Academia de Muzică din Bulgaria, la clasa de vioară a profesorului J. Radionoff, studiind în paralel arta dirijatului și compoziția cu maestrul Vassil Kazandjiev și profesorul Djourov Plamen. Prof. Vladi Simeonoff i-a recunoscut talentul muzical încă din 1985, invitându-l să dirijeze „Young Philharmonie Pioneer". La vârsta de doar 9 ani, susținea deja primele sale concerte în Italia, Grecia, Brazilia și Rusia. Începând cu anul 1999, în calitate de dirijor asociat al prestigioasei „Philharmonia of the Nations", fondată de către Leonard Bernstein și Justus Frantz, Panteleev a susținut peste 1000 de concerte cu orchestra, atât în Europa și Asia, cât și în Statele Unite ale Americii.

În anul 2004, după ce a debutat pe scena muzicală alături de Orchestra Filarmonică din Sofia, a fost invitat ca dirijor principal, iar începând cu stagiunea 2011-2012 deține funcția de dirijor-șef al orchestrei. Martin Panteleev a lucrat cu peste 30 de ansambluri orchestrale, precum Orchestra de Cameră engleză, Orchestra de Cameră Concertgebouw, Berliner Symphoniker, Orchestra Filarmonică Johannesburg, Orchestra Simfonică din Olanda, Schleswig-Holstein Sinfonieorchester, Orchestra Stadttheater Trier, Orchestra Simfonică di Lecce și multe altele. A evoluat pe scene prestigioase precum Royal Concertgebouw din Amsterdam, Berliner Philharmonie, Sala Mare a Conservatorului de Stat din Moscova. Mai mult, a participat la numeroase festivaluri - Rheingau Musikfestival, MDR Musiksommer și Schleswig-Holsten Musikfestival.

Martin Panteleev este și un compozitor prolific. El a scris trei simfonii pentru orchestră simfonică mare, Cantata pentru cor, orchestră și soliști „Planet Steps", un concert pentru instrumente de percuție și multe alte lucrări. Compozițiile sale au fost prezentate în Germania, China, Africa de Sud, Bulgaria și Macedonia.

Premii obținute:

Concursul de muzică de cameră „J. Brahms”, Sofia, 1994;
Premiul Special „Béla Bartók", Sofia, 1994;
Premiul pentru compoziție la Concursul internațional „Earth and People", Sofia, 1995;
Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei opere de Schubert, la același concurs;
Nominalizare pentru „Davidoff Prix”, 2000; Premiul Ministerului Culturii din Bulgaria, 2007.

Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrei Naționale Radio, a debutat în orașul său natal, Brașov, interpretând Concertul în re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu orchestra Filarmonicii „George Enescu" din București, cât și cu Orchestra Națională Radio. În Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams și Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony și University of Illinois Symphony. „Subtilitatea ritmică și articulația atmosferei și a culorii sunetului au fost de un fel pe care această muzică (Prokofiev) o primește foarte rar", se scrie în ziarul Boston Globe, după una din aparițiile sale.
Horia Mihail a susținut recitaluri solo și de muzică de cameră în România, Italia, Anglia, Belgia, Franța, Germania, Irlanda și Statele Unite. A colaborat cu artiști cunoscuți precum Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Alexandru Tomescu, Peter Zazofsky, Andres Diaz, Răzvan Suma și Nathaniel Rosen. H. Mihail a participat la mai multe ediții ale Festivalului Internațional al Muzicii Noi din București, la Festivalul Internațional „George Enescu", la festivalurile din Spoleto și Assisi (Italia), precum și la importanta serie de muzică de cameră „Temple Beth Am" din Miami, Florida.
Dupa 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Brașov, și prof. Constantin Ionescu-Vovu la Academia de Muzică din București, Mihail a urmat cursurile Universității din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obținând diplomele de absolvire și de masterat în 1995, într-o perioadă de trei ani.
În 1999 a primit Artist diploma la Boston University, unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Horia Mihail este de asemenea absolvent al Colegiului de Matematică și Fizică „Andrei Șaguna" din Brașov.
Tânărul pianist a fost laureat al premiului I la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship și a primit burse complete la toate instituțiile de învățământ superior pe care le-a frecventat. În anul 1999 a primit premiul Esther B.& Albert S. Kahn Career Entry Award.
Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio și televiziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite și la postul Vocea Americii, și a înregistrat cu Orchestra Națională Radio din România.
După o perioadă de trei ani în care a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail s-a întors în toamna lui 2002 în România, unde este solist al Filarmonicii de Stat din Brașov, membru al Romanian Piano Trio alături de Alexandru Tomescu și Răzvan Suma, și profesor asociat la Universitatea Transilvania. În fiecare vară este invitat ca profesor la Festivalul Internațional de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.