Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Anul Lutosławski: concert la Chișinău

Cu prilejul centenarului nașterii lui Witold Lutosławski, Institutul Polonez oferă iubitorilor de muzică clasică din Republica Moldova un concert extraordinar, al cărui program include o lucrare a compozitorului polonez. Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău, sub bagheta lui Alexandru Ganea, solist Horia Mihail, va interpreta „Variațiunile pe o temă de Paganini” pentru pian și orchestră.

Anul Lutosławski: concert la Chișinău

Concert Extraordinar la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”
dedicat celor 100 de ani de la naşterea compozitorului polonez L. Lutoslawski.

Pe scena instituţiei va evolua marele pianist din România - Horia Mihail. Solist Concertist al Formaţiilor Muzicale Radio Bucureşti şi al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail este absolvent al Colegiului de Matematică şi Fizică „Andrei Şaguna”, Academiei de Muzică de la Bucureşti, Universităţii de Muzică din Illinois, (SUA) şi al Universităţii din Boston. A fost solist al orchestrei “Boston Pops” sub bagheta dirijorală al celebrului compozitor şi dirijor John Williams, autorul coloanelor sonore din Harry Potter, Star Wars, Home Alone, Jaws, Superman seria Indiana Jones E.T. the Extra-Terrestrial, Hook, Jurassik Park, Sindlers List.

Pianistul Horia Mihail a susţinut o mulţime de concerte în 18 ţări ale lumii pe 4 continente.

Concertul va fi susţinut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, sub bagheta dirijorală a lui Alexandru Ganea din România.

Witold Lutosławski (1913-1994), compozitor și dirijor polonez, a fost unul dintre cei mai importanți creatori de muzică din secolul XX și, alături de Chopin și Szymanowski, unul dintre cei mai celebri compozitori polonezi ai tuturor timpurilor. Prima sa creație muzicală, Preludiu pentru pian, a fost scrisă la vârsta de 9 ani. Începând cu 1928, Lutosławski a urmat cursuri de compoziție, avându-l drept profesor pe renumitul Witold Maliszewski. Între anii 1931 și 1937 a studiat matematica la Universitatea din Varșovia, compoziția (la clasa prof. Witold Maliszewski) și pianul (la clasa prof. Jerzy Lefeld) la Conservator. În timpul războiului și-a câștigat existența cântând la pian prin cafenelele varșoviene, ajutându-i astfel și pe artiștii evrei care se ascundeau, unul dintre ei fiind Władysław Szpilman. În perioada stalinistă compunea cântece pentru radio și muzică de dans. La începuturile Festivalului „Toamna Varșoviană”, Lutosławski a făcut parte din comitetul de organizare a acestuia. În perioada „dezghețului”, de după moartea lui Stalin, a înființat Societatea de Muzică Contemporană. Cele mai cunoscute compoziții ale lui Lutosławski sunt Concertul pentru orchestră, din 1954, Cinci lieduri după versurile Kazimierei Iłłakowiczówna (1957-‘58), în care autorul a folosit pentru prima dată sistemul armonic bazat pe acorduri de 12 tonuri, o tehnică dodecafonică modificată, care a devenit emblematică pentru el, alături de „aleatorismul controlat” - renunțarea la un singur metru pentru toți interpreții, folosit pentru prima dată în Jocuri Venețiene, în anul 1961. În Muzică Funerară din 1954-1958, un omagiu adus lui Béla Bartók, Lutosławski a găsit un punct de echilibru ideal între clasic și modern în muzică. Piesele lui au fost deseori interpretate politic: Concertul pentru violoncel din 1970, compus pentru Mscislav Rostropovici, a fost văzut de mulți ca o alegorie a conflictului individului (reprezentat aici de un violoncel) împotriva regimului (orchestra). Începând cu anii ’60, a compus la solicitarea expresă a marilor filarmonici.

În cadrul concertelor va fi interpretată piesa Variațuni pe o temă de Paganini din anul 1978, o rearanjare a compoziției proprii pentru două piane din 1941.

Anul 2013 a fost declarat în Polonia „Anul Lutosławski”. Pentru omagierea personalității și operei acestui mare compozitor se organizează un număr mare de concerte și alte evenimente care au loc nu doar în Polonia, ci și în întreaga lume.