Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Aniversarea adoptării Constituției din 3 mai

Autorii Constituției din 3 mai 1791 sunt considerați regele Stanisław al II-lea August, marele mareșal lituanian Ignacy Potocki și preotul Hugo Kołłątaj, preot și filosof.

Aniversarea adoptării Constituției din 3 mai

Constituția adoptată a fost inspirată de gândirea politică și socială a iluminismului european, precum și de constituția americană din anul 1787. Creatorii legii fundamentale poloneze au recunoscut că guvernul trebuie să servească binele întregii națiuni și nu interesele câtorva indivizi. Documentul era compus din 11 articole. Primul dintre ele stipula religia romano-catolică ca fiind dominantă, oferind în același timp libertate de religie și practică adepților altor religii. Articolul V din Constituție împărțea puterea în legislativă, executivă și judecătorească. Seimul bicameral promulga legi; puterea executivă trebuia să fie în mâinile regelui și Gărzii Legii, iar cea judecătorească aparținea instanțelor independente. Ziua Constituției a fost adoptată în 1919 și a fost sărbătoare de stat până în 1940. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și în perioada Poloniei Populare, ziua de 3 mai a fost interzisă. Abia pe baza legii din 6 aprilie 1990 a fost restabilită ca fiind sărbătoarea de stat.

Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia