Va invitam sa va abonati la newsletterul nostru!

Ooops! Ceva nu a mers. Încercaţi încă o dată. Adresa de e-mail trebuie să fie validă şi nu trebuie să fi fost înregistrată în baza de date până acum.

V-aţi abonat la newsletter! Vă rugăm să confirmaţi abonarea accesând linkul trimis prin e-mail! Dacă nu aţi primit emailul de confirmare, verificaţi folderele spam/bulk/junk.

Alege cărți pentru cei dragi!

Nu știi ce să le dăruiești celor dragi de Crăciun? Îți propunem să alegi cadouri inteligente, oferindu-le cărți semnate de autori polonezi. Am selectat pentru tine cele mai noi și interesante 10 publicații din literatura polonă, traduse în limba română. Vei găsi cu siguranță ceva pe gustul tău!

Alege cărți pentru cei dragi!

Pianistul, Władysław Szpilman 

Cu toții cred că ați văzut celebrul film al regizorului polonez Roman Polański - „Pianistul”, distins cu numeroase premii, printre care și Oscarul în anul 2003.
De data aceasta, vă prezentăm cea mai nouă traducere în limba română a cărții care a stat la baza filmului: „Pianistul. Amintiri din Varșovia, 1939–1945” de Władysław Szpilman. Aceasta spune povestea extrem de emoționantă a pianistului și compozitorului evreu, supraviețuitor al Holocaustului, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Link: http://www.humanitas.ro/humanitas-fiction/pianistul 

Poartă-ți plugul peste oasele morților, Olga Tokarczuk

Cea mai nouă traducere în limba română a laureatei Premiului Nobel pentru Literatură 2018, Olga Tokarczuk, spune povestea unei bătrâne ale cărei mărturisiri despre disparițiile misterioase a numeroși vânători de la poalele munților Beschizi nu sunt crezute de nimeni.  Apărătoare și iubitoare a animalelor, doamna Duszejko va încerca să scoată la iveală adevărul într-o lume coruptă și ghidată de puterea banilor.
Merită să vedeți și filmul realizat pe baza cărții – „Tablou de vănâtoare” al cunoscutei regizoare poloneze Agnieszka Holland, premiat cu Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2017.

Link: https://www.polirom.ro/carti/-/carte/7089 

Călătoria oamenilor Cărții, Olga Tokarczuk

„Călătoria oamenilor Cărții”, după cum ne sugerează însuși titlul, constituie o parabolă modernă ce are ca motiv călătoria, acțiunea fiind plasată în secolul al XVII-lea, în Franța, respectiv Spania. Pornind în căutarea unei Cărţi misterioase, personajele principale vor experimenta atât marea dragoste, cât și fascinația în fața misterului lumii. Inserarea elementelor referitoare la magie, astrologie sau numerologie ne demonstrează încă o dată erudiția autoarei, ale cărei cărți s-au vândut în Polonia în peste 1 milion de exemplare. 

Link: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/7146 

Alte cărți ale Olgăi Tokarczuk disponibile în limba română:
1. Străveacul și alte vremi: https://www.polirom.ro/carti/-/carte/1052 
2. Rătăcitorii: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/6782 
3. Casă de noapte, casă de zi:  http://www.casacartii.ro/detalii_1698_Casa-de-zi-casa-de-noapte.html 
4. Ultimele povestiri: https://www.polirom.ro/web/polirom/carti/-/carte/6876   

Saga Witcher (Wiedźmin),  Andrzej Sapkowski 

Cunoaște-l pe Witcher înainte de premiera serialului de pe Netflix, care va avea loc pe 20 decembrie. Toate volumele din cadrul seriei sunt traduse în limba română, anul acesta fiind publicat la Editura Nemira și cel de-al cincilea, cu titlul: „Botezul focului”. 
Saga lui Andrzej Sapkowski, al cărui personaj principal este vânătorul de monștrii Geralt din Rivia, a inspirat, de asemenea, apariția jocului polonez de calculator, extrem de popular „The Witcher”. Convinge-te singur cât de fascinantă este lumea vrăjitorului! 

Linkuri:
Seria Witcher: https://nemira.ro/pachet-witcher-5-vol-ed-2019 
Ultima dorință (Seria Witcher, partea I): https://nemira.ro/ultima-dorinta-ed-2019-seria-witcher-partea-i
Sabia destinului (Seria Witcher, partea a II-a): https://nemira.ro/sabia-destinului-ed-2019-seria-witcher-partea-a-ii-a
Sângele elfilor (Seria Witcher, partea a III-a): https://nemira.ro/sangele-elfilor-ed-2019-seria-witcher-partea-a-iii-a
Vremea disprețului (Seria Witcher, partea a IV-a): https://nemira.ro/vremea-dispretului-ed-2019-seria-witcher-partea-a-iv-a
Botezul focului (Seria Witcher, partea a V-a): https://nemira.ro/botezul-focului-ed-2019-seria-witcher-partea-a-v-a

Gottland, Mariusz Szczygieł

Declarată Cartea europeană a anului 2009, „Gottland” de Mariusz Szczygieł, realizată sub forma unor reportaje literare, prezintă povești pe cât de savuroase, pe atât de reale din Cehoslovacia secolului al XX-lea. Surprinzând spiritul ceh în esența sa, autorul polonez arată cât de bine cunoaște realitățile și istoria vecinilor săi de la sud. 
Mariusz Szczygieł se numără printre scriitori apreciați ai momentului, fiind distins în 2019 cu Premiul Nike, cel mai important premiu literar din Polonia, pentru noul său volum intitulat "Nie ma". 

Link: https://www.editura-art.ro/info/carte/gottland 

Sfârșitul lumii la Breslau, Marek Krajewski

De curând apărută în limba română, „Sfârșitul lumii la Breslau” este prima carte a lui Marek Krajewski, considerat în Polonia drept cel care a reinventat literatura polițistă. Autorul urmărește firul a două crime teribile petrecute la Breslau (actualul oraș Wrocław), în 1927, și modul în care consilierul criminalist Eberhard Mock reușește să dezlege misterul învăluit în jurul lor. 
Cât de convingător este stilul lui Krajewki o dovedește și faptul că romanele sale sunt traduse în peste 20 de limbi în întreaga lume. Așa că, lasă-te purtat în lumea sa pe cât de misterioasă, pe atât de excentrică! 

Link: http://crimescenepress.ro/produs/sfarsitul-lumii-la-breslau/

Cum iubești un copil. Dreptul copilului la respect, Janusz Korczak

Reeditată de curând la editura Curtea Veche, cartea lui Janusz Korczak reprezintă o revelație în domeniul pedagogic al secolului trecut, valorile sale stând la baza Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, adoptată în 1989. 
Medic pediatru, pedagog și director de orfelinat - Janusz Korczak a înțeles pe deplin nevoile copiilor, afirmând fără restricții: „Un copil îi este egal unui adult și trebuie tratat cu același respect și aceeași responsabilitate”.

Link: https://www.curteaveche.ro/p/cum-iubesti-un-copil.html

Morfina. Varșovia 1939: femei, droguri și trădare, Szczepan Twardoch 

Despre istoria Poloniei din secolul al XX-lea, dar și despre viață, moarte, iubire și trădare, veți putea afla citind acest roman fascinant și controversat deopotrivă. 
Față în față cu istoria şi cu provocările propriei identităţi, Konstanty Wilemann, personajul principal, se lasă purtat de forțe mai presus de el, precum prezența femeilor din viața sa, melancolia sau morfina. Pe fundalul Varșoviei din 1939 sunt conturate și capcanele miturilor naționale și ale ideologiei patriotice, demascate cu abilitate de scriitorul polonez.

Link: http://www.casacartii.ro/detalii_1792_Morfina-Varsovia-1939-femei-droguri-si-tradare.html

Gândirea captivă, Czesław Miłosz

Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Czesław Miłosz reușește prin acest volum să demaște cu măiestrie perfidia regimului comunist. Făcând apel la personalități cunoscute ale societății poloneze din secolul al XX-lea, a căror identitate este ascunsă sub numele de Alfa, Beta, Gamma, Delta – Miłosz ne prezintă de fapt alegerile pe care oamenii sunt constrânși să le ia sub presiunea și teroarea totalitarismului.

Link: http://www.humanitas.ro/humanitas/g%C3%A2ndirea-captiv%C4%83-1

Solaris, Stanisław Lem

Scriitor excepțional de literatură SF, Stanisław Lem vorbește despre incapacitatea speciei umane de a găsi o cale de comunicare cu o formă de viață extraterestră de pe planeta Solaris. Totodată, autorul ne prezintă și una din teoriile sale filozofice cu privire la limitarea antropomorfică a omului. 
Ce va descoperi Kris Kelvin, doctor în psihologie, îndată ce va ajunge pe planeta Solaris pentru a studia oceanul care îi acoperă suprafața ? Aflați în paginile captivante ale cărții!

Link: https://www.editura-paladin.ro/info/carte/solaris

 

*********************************************************

Vă invităm la mediateca Institutului Polonez din București. Aici veți atât cărți în limba polonă, cât și traduceri ale literaturii polone în limba română. Detalii: https://www.culturapoloneza.ro/despre-mediateca.html

*********************************************************